Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Laga mat över eld - våra bästa tips

Grillkorv i all ära, men vill du testa något nytt nästa utflykt i naturen? Vår ledare Dennis ger sina bästa tips för att laga mat över eld.

–Jag är verkligen ingen kock i mitt vardagsliv, men maten som tillagas över eld smakar alltid bättre, berättar Dennis, ledare för Skogsmulle och skogens värld och kanadensare. 

Dennis och hans ledarkollegor utmanar gärna varandra i matlagning för att våga testa nya recept och tekniker. Det finns en tjusning i att laga mat över eld och blir lite av ett experiment för att se vad som fungerar och inte, tycker han. 

–Att maten blir bränd i kanten kan ses lite som ett misslyckande hemma, men i naturen gör det inte så mycket. Där blir du istället glad för de bitar av maten som inte blivit brända eller tappade i askan, skrattar Dennis.  

Så om jag är nyfiken på att laga mat över eld, hur ska jag börja? 

–Gör det enkelt. Du behöver inte börja med en tretimmarsvandring utan ta dig till en befintlig eldstad i närheten. Laga något du redan kan i hemmaköket. Den stora upplevelsen finns ofta i det lilla, tipsar Dennis. 

Vad ska jag ha med? 

Gå igenom vad du behöver för maten du ska tillaga och packa allt. Ta med något att elda och tända elden med, en behållare för vatten och skräppåse. 

–Det finns ofta ved vid ordnade eldstäder, men se det snarare som en bonus och ha med egen ved ut. Ta inte kvistar från marken eftersom de är hem eller byggmaterial åt många insekter och djur. Bryt heller aldrig kvistar från levande buskar och träd.  

Läs mer: Har du koll på allemansrätten?

–Hur vill du tillaga maten? På en grillpinne, murrika, i aluminiumfolie eller något annat? Jag fyndade en gjutjärnsgryta på second hand som är min personliga favorit. Den går att använda till det mesta, till och med potatisgratäng genom att gräva ner den i glöden, berättar Dennis. 

Vad ska jag tänka på? 

Säkerheten sätts alltid först – elda bara på platser där det är tillåtet. Inte på berghällar eller där det är torrt och elden lätt kan sprida sig. Kolla att inte eldförbud råder där du är. Släck ordentligt efteråt. 

Läs mer: Eld i alla väder – eldexpertens bästa tips

–Använd gärna grillhandskar och var försiktig med eventuell stekolja. Håll barn på avstånd när du häller ny olja i en varm panna, det kan både skvätta och oljan kan fatta eld. Ingen panik. Låt oljan brinna upp, ta bort pannan från värmen och häll i ny olja när den svalnat lite. Ofta räcker ett par sekunder, berättar Dennis. 

Något av det klurigaste med att laga mat över eld är att få till rätt temperatur. Ha tålamod och vänta tills du har bra glöd. 

–Lagar du direkt över lågorna är risken större att du bränner maten. Jobba med små pinnar, så kan du enklare reglera mängden värme, säger Dennis. 

Laga mat över eld med barn, går det? 

Absolut, tycker Dennis. 

–Barn brukar gilla att laga mat ute. Eld är spännande, och ni får chans att prata om det ansvar som elden för med sig. 

Barnen är däremot troligen redan hungriga när du börjar fundera på att laga mat.

–Det tar alltid längre tid att laga mat över eld än vad man planerat. En bit frukt eller annat mellanmål kan sitta fint. Laga inte mat på helt tom mage, säger Dennis.  

Låt gärna barnen vara med i planeringen. Ni kan till och med att baka över öppen eld, men vill du hålla det enkelt finns ett life-hack. 

–Glass i en termos är ett riktigt bra tips jag fått, så får ni avsluta den varma och eldiga maten med en kall och god efterrätt. 

Läs mer: Allergivänliga friluftsrecept

Okej, vi förbereder, har koll på säkerheten, eldar med små pinnar och ingen lagar mat hungrig. Något sista råd, Dennis? 

–Våga! Vad är det värsta som kan hända? Eller ja, ta med ett paket grillkorvar som backup. 

Dennis, ledare Skogsmulle och skogens värld och kanadensare

Hitta friluftskunskap

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning