Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

"Det är ett ständigt arbete att driva en förening"

2017-11-21

Snön faller utanför fönstret hemma hos Olle Arvidsson i Arbrå, norr om Bollnäs. Han har precis fått ta emot priset Årets eldsjäl/inspiratör i Region Mitt 2017 och är fortfarande lite tagen.

– Det var överraskande, men jag blev ju glad! Man kan väl se det som ett pris för lång och trogen tjänst, säger han med ett skratt.

Olle började som Strövarledare i lokalavdelningen på 1970-talet och sedan dess har han provat på det mesta. Han har varit med och skött leder och skidspår, ordnat tipspromenader och vandringar, sålt bingolotter, paddlat, varit skidledare, sökt pengar från sponsorer och fonder, tecknat och sagt upp skötselavtal med kommunen, och så vidare. Olle beskriver sig själv också som en skaplig alpin skidåkare som numera inte kan åka längre på grund av dåliga knän. Han har också spelat fotboll, ishockey och bandy.

– Ja, jag har hållit på jämt ute. Jag har även varit alpin skidlärare och provat på det mesta. Som att fjällvandra och vara ute mycket i skog och mark. Men också åka Vasaloppet, cykla Vätternrundan och allt sådant där tokeri.

Långt engagemang i Arbrå lokalavdelning

–- Vår lokalavdelning har fungerat bra genom alla tider och vi har bra medlemmar – annars hade det ju inte blivit någon verksamhet, säger Olle som klev in i styrelsen vid millennieskiftet och nu sammantaget varit ordförande i tolv år. Nuförtiden är Olle pensionär och har mer tid att lägga i föreningen. Men även förr om åren har han lagt många timmar.

– Jamen på 1970-talet, då var man yngre och då hann man med mer, funderar han. Men utan planering så funkar det inte, åtminstone inte för mig. Det kräver mycket engagemang att vara ordförande. Det underlättar om man kan delegera men det är mycket arbete ändå. Rollen innebär att man ska vara uppdaterad på det mesta och försöka att puffa på olika ställen.

– På senare år har vi fått ett bredare utbud i Arbrå med långfärdsskridskor, kajak och vandringar. Även på barn- och familjesidan sker det spännande saker. Vi har också fått in en ung och driven ledare som håller i Mulle och Strövare och hon är en oerhörd hjälp i föreningen.

Skidbacken en samlingspunkt på vintern

Skidbacken Koldemoåsen är lokalavdelningens samlingspunkt och backen också en viktig mötesplats för unga och gamla i Arbrå samhälle. Grundtanken är att erbjuda en familjebacke där det inte kostar skjortan att åka och där det är billigare liftkort om man är medlem. Varje sportlov finns ett femtontal företag med och sponsrar så att barn kan åka kostnadsfritt på lovet och vissa helger.

– Vi vill ge barn chans att prova på. Det är också ett sätt att locka folk till skidåkning. Koldemoåsen är perfekt som barn- och familjebacke och vi kompletterar kommersiella skidanläggningar som exempelvis den som finns i Järvsö.  Föreningen arbetade i många år för att få köpa loss marken, vilket var en förutsättning för att kunna investera.

Genom EU-initiativet Leader Hälsingebygden fick Friluftsfrämjandet Arbrå chansen för ett par år sedan, genom ett anslag på 1,4 miljoner kronor.

– För att kunna ta del av stödet var vi tvungna att hitta ytterligare finansiering och vi lade ner ett enormt arbete. De extra pengarna fick vi ihop genom insamlingar och tack vare att kommunen kunde skjuta till medel. Sedan dess har vi också köpt till snökanoner, så nu går det lite snabbare att lägga snö. Men att driva en skidbacke är krävande och allt arbete är ideellt så det gäller att attrahera folk att ställa upp och jobba. När något är nytt så är många intresserade, men så gäller det att förnya. Ja detta med att driva en förening är ett ständigt arbete, konstaterar Olle.

Vad är det som driver ditt engagemang?

Olle funderar inte särskilt länge. Det är detta när människor visar uppskattning för det man gör. Han nämner exempelvis Vårlunken som är ett lokalt arrangemang som lockar många deltagare.

– I maj varje år erbjuder vi tipspromenad under fem söndagar och trimbingo under fyra onsdagar. Det kommer folk i alla åldrar, från barn i barnvagn, familjer, pensionärer. Vi har bra vinster och det brukar vara populärt. Vi håller till i ett friluftsområde mitt i Arbrå, Forsön. Det är lätt för Arbråborna att cykla hit och sedan går de en slinga på tre kilometer. Efteråt serverar vi kaffe som vi har kokat över öppen eld. Runt 100-120 personer brukar delta och det är nästan som på våren med kalvar som man släppt ut på grönbete. Det är en positiv stämning och ja, det är väldigt tacksamt!

En annan omtyckt återkommande aktivitet är Trollnatten.

– Vi inspirerades av en ledare från Söderhamn, han införde något som vi kallar för Trollnatten, berättar Olle. Barnen går en slinga i mörkret, i mitten av september. Vi lyser med marschaller utmed stigen och så finns det en lägereld. Föräldrar och barn bjuds på kaffe, saft och bullar och det finns ett troll som läser en saga för de små. Det brukar vara väldigt uppskattat med uppemot 100 deltagare varje år.

Vad ser du för utmaningar framåt?

 Att rekrytera nya ledare är alltid på agendan, konstaterar Olle. 

– Inte bara Friluftsfrämjandet uppmärksammar oss internt. I somras fick vi ett pris av Bollnäs kommun som bästa förening med ett stipendium på 15 000 kr. Den summan har vi nu avsatt till framtida ledarutbildning, för att få in fler ledare. Sedan är det detta med att få människor att ta styrelseuppdrag. Det är ett pusslande att få ihop det. Själv skulle jag gärna lämna över till någon yngre, men det är svårt, många jobbar och är aktiva i skidskola och så vidare, de har svårt att få tiden att räcka till och det får man väl respektera.

Arbrå lokalavdelning vill fortsatt utveckla sin hemmabacke.

– Lokalavdelningen söker medel för ett projekt där vi vill få ungdomar att hjälpa till att utforma backen så som de vill ha det med hopp och sådana saker. Vi tänker också göra insatser för att intressera nyanlända att prova på utförsåkning plus att vi ska försöka satsa på skidor för rörelsehindrade. För det behöver vi utbilda skidledare och också köpa hjälpmedel som sitski osv. Det är också tänkt att vi ska bygga om serveringen så att den blir mer tillgänglig. 

Årets pristagare 2017

Årets ledare, Årets lokalavdelning, Årets Eldsjäl/inspiratör, Årets hederspris. Läs om vilka som fick priserna i Region Mitt 2017.

Läs mer