Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Lära sig åka skidor utför som vuxen – går det?

För den som inte har stått i skidbacken som barn, är det för sent? Absolut inte! Skidläraren Sofia ger tips på hur vuxna nybörjare kan komma igång.

Fler och fler längtar ut i backarna. Inte konstigt – skidåkning är lika mycket en bra träningsform som underbar och social naturupplevelse. Att lära sig att åka skidor är det aldrig för sent för.

–För det första så tycker jag det är jättemodigt att våga lära sig åka skidor som vuxen. Att vara nybörjare är inte något dåligt – tvärtom! Och skidbacken är en tillåtande plats där vi alla har både olika nivå och ålder.

Sofia är skidlärare i Friluftsfrämjandet och har haft skidskola med både nybörjare som proffs.

–Visst är det lite större motstånd som vuxen, framför allt för att barn ofta så lätt leker fram teknik och balans. Som vuxen behöver vi överbrygga vanliga rädslor för att ramla eller skämmas för att vi inte kan. Men det ska vi lägga åt sidan och bara ha roligt istället, betonar Sofia.

Skidskola – oavsett nivå, alltid bra idé

Att ta hjälp av en skidlärare eller en skidskolegrupp är den perfekta starten för alla, nybörjare som experter. Du höjer din teknik, får rätt kunskap vid rätt tid och träffar dessutom andra i samma situation.

–Vi vuxna är lite dåliga på att själva unna oss detta. Lektioner finns för alla nivåer och för alla åldrar. Våga be om hjälp. Det vinner du på i längden och kommer snabbare ut med familj och vänner och får njuta i backarna.

Testa utrustning

Att bygga upp en trygghet i backen börjar med att du kikar över utrustningen. På en skidlektion för nybörjare är det första steget.

–Att spänna på sig pjäxor och dessutom sitta fast i skidorna kan kännas märkligt om du aldrig gjort det förut. Vi provar att förflytta oss med skidorna på, hur det känns när du glider framåt och bakåt och hur du ska hålla stavarna.

–Vi går sedan upp i backen en bit, för att känna tyngden och öva tekniken för att komma uppåt, även om skidorna glider bakåt. Vi övar på att stanna. Det brukar vara en skön känsla när det sitter. Ofta släpper också en stor del av den eventuella nervositeten då – skönt va?  

Liftskötaren är på din sida

Att åka lift kan kännas pirrigt i början. Men du har stöd av din grupp, skidlärare och liftskötaren står också alltid redo att hjälpa till ifall du behöver det.

–Jag brukar visa en lös knapp eller ankare och prata om hur liften fungerar. Att vi inte sitter på den utan mer lutar oss mot knappen eller ankaret. När du sedan åker fram till liftskötaren så är det jättebra att du faktiskt säger “jag är nybörjare, kan du ta det lite långsamt eller hjälpa mig”. De är alla utbildade just för detta och de hjälper så gärna till, försäkrar Sofia.  

Övning och belöning

Du kan din utrustning. Du kan stanna. Du har åkt lift. Var stolt – redan nu har viktiga grunder för skidåkning. Och du belönas genast. För väl uppe i backen så väntar den vackra vyn på dig, och du får chans att prova din nyvunna teknik med gruppen eller din skidlärare.

–Teknikövningar varvas med balansövningar. Det plogas och provas att åka parallellt. Steg för steg kommer du bli mer bekväm på skidor och kunna njuta av den härliga vinden i ansiktet. Ju mer du övar desto roligare blir det!

Pausa, njut och ha kul

–Dina fötter inte är vana vid att ha pjäxor på sig, så ta  pauser då och då – med en varm kopp choklad eller bara njuta av omgivningarna en stund. Våga dig sedan ut i backen igen! Kom ihåg att alla är vi barn i början. Det är en stor lyx att ha så mycket härligt framför sig. Vi ses i backen!

 

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning