Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

8 råd för en säkrare dag i skidbacken

Pirr i magen, sus i öronen, glädje i ögonen – många är vi som älskar fartfyllda dagar i backen. Vår skidlärare Johan ger råd kring hur äventyret blir både roligare och säkrare.

–Det häftiga med skidåkning är att det är en plats där alla oavsett ålder eller nivå kan vara tillsammans. Men det, och att skidåkning går fort, gör det viktigt att vi är uppmärksamma och visar hänsyn.

Johan är skidlärare i Friluftsfrämjandet och berättar att både små och ganska allvarliga incidenter i backen kan undvikas om vi hjälps åt.

–Innan du eller din familj ger er ut, påminn er om backens trafikregler. På så sätt skapar vi tillsammans en miljö som inte bara blir säkrare, utan roligare också.

Ha koll på vädret och varandra

Att kolla väderprognosen är en bra början. Åk- snö- och väderförhållanden kan försämras snabbt. Vind och fart ökar risken för köldskador, som syns som vita fläckar på huden.

–Klä dig efter temperaturen och ha koll på både ditt eget och ditt sällskaps skick – speciellt barn som inte kanske tänker på förändringar i huden. Uppmärksamma om barnen blir lite tystare, det kan vara tecken på att de fryser, men kanske har för roligt för att komma ihåg det.

Enkla men viktiga rutiner

Det är ganska vanliga misstag som kan leda till krockar, men lika lätt kan de undvikas, berättar Johan.

–Är du uppmärksam och visar hänsyn, anpassar din fart och avstånd till andra och bara stannar där du lätt kan synas uppifrån, så har du redan gjort flera bra saker för att undvika olyckor.

Att hålla god energinivå är också ett bra knep.

–Att åka skidor tar på krafterna, så kom ihåg att fylla på och pausa emellanåt. En trött kropp ökar risken för olyckor – åk inte så länge att du tar helt slut på krafterna, säger Johan.

Att utmanas kan många tycka är roligt, men det behöver inte betyda en svår backe, menar Johan.

–Att åka inom sin förmåga är faktiskt en viktig del för att förebygga olyckor. Visst är utmaningar kul, men alla kan hitta en utmaning också i en grön backe, det beror ju helt på vad du vill träna på!

8 råd i skidbacken:

  1. Ha komplett och säker utrustning som inte kan tappas och en godkänd hjälm. God teknik minskar skaderisken och gör det roligare och tryggare – ta skidlektioner.

  2. Var uppmärksam och visa hänsyn, så att du inte riskerar att skada någon. Visa särskild hänsyn till barn som ofta gör snabba och oväntade rörelser.

  3. Anpassa fart och åksätt till terräng, utrustning, underlag och åkskicklighet.

  4. Kontrollera uppåt och nedåt att backen är fri innan du börjar åka. Du som kommer uppifrån måste hålla undan för åkare som är framför dig. Håll så stort avstånd att omkörd åkare har tillräckligt utrymme.

  5. När du stannar, gör det där du syns väl och där andra kan köra om dig. Kör du omkull, lämna nedfarten fri så snabbt som möjligt – om du inte kan, be en kompis stanna ovanför dig för att visa att du är ett hinder. Måste du klättra upp, gör alltid det vid sidan av nedfarten.

  6. Respektera skyltarna. Regler och anvisningar i backen är till för din och andras trivsel och säkerhet.

  7. Håll stavarna i yttre handen i bygellift eller framför dig i sittliften. SLAO avråder starkt från åkning med barnbärstol/sele då det innebär stora risker. Var uppmärksam på risken för tappade skidor i stolliftar.

  8. Hjälp alltid till om du ser en incident, som en tappad skida, eller olycka. Meddela personalen om du upptäcker hinder, fara eller olycksfall i lift eller i nedfarterna. Korsade skidor i nedfart markerar olycka.

I ”SLAO:s Lilla Gula” finns utförsåkarens alla trafikregler.

Friluftsfrämjandets skidverksamhet består i huvudsak av skidskolor i 80 olika ”hemmabackar” runt om i Sverige. ca 28 av dessa skidanläggningar driver vi själva. Utöver skidskola erbjuder vi även funktionell skidåkning för medlemmar med funktionsvariation, samt ”Freeskiers” för ungdomar som vill träffas och åka hemmabacken i organiserad form. Vi utbildar också skidlärare. Verksamheten sker utan tävling och prestationskrav.

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning