Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

7 tips för att klara ett längre trafikstopp på vintern

Vid längre bilresor finns det alltid en risk för oväntade stopp i trafiken. När motorn stängs av och du blir stillastående blir det snabbt kallt om utetemperaturen är låg. Här delar Roine, krisvis ledare i Friluftsfrämjandet, med sig av sina sju bästa tips för att vara förberedd om du blir fast på vägen. 

-Trafikstopp drabbar många. Det blev extra tydligt i början av året när flera stopp stannade upp både bilvägar och i tågtrafik. Men är man förberedd blir stoppet lite enklare att vänta ut säger Roine.

Så här kan du förbereda dig:  

Vinterjacka och varma kläder

Se till att ha en vinterjacka packad lättillgängligt ifall du behöver kliva ut i kylan. Lägg även långkalsonger och tjocka tröjor så att de är lätta att ta fram vid behov. Det kan behövas eftersom det även blir kallt inne i bilen om den är stillastående.   

-Att veta var du har dina förstärkningsplagg gör att du slipper packa upp hela väskan om du behöver klä på dig fler lager, säger Roine. 

Mössa och vantar

När det är kallt är det viktigt att skydda både huvud och händer. Glöm inte mössan och vantarna om du behöver gå ut och fixa något utanför bilen. Tänk på att inte ta i något kallt med bara händer eftersom du snabbt kan förfrysa dig. 

Ficklampa och reflex - bli synlig i mörkret

Det är livsviktigt att alltid synas ordentligt i trafiken. På vintern när det blir mörkt snabbare måste du tänka lite extra på vad du behöver för att vara synlig. Ta alltid med dig godkända reflexer och gärna en reflexväst, packad lättillgängligt. Tänk på att den måste vara stor nog att få plats över stora jackor.  

-För att inte slösa på mobiltelefonens batteri när du behöver se bättre i mörkret är det också bra att ha med sig en ficklampa. Gärna en pannlampa som ger bra ljus samtidigt som du får båda händerna fria, tipsar Roine.  

Powerbank håller telefonen vid liv

Det är lätt att börja bläddra i telefonen när man blir stillasittande men då kan batteriet snabbt ta slut. Ta vara på batteriet och använd inte telefonen i onödan. En kall telefon laddar dessutom ur fortare så förvara den så varmt som möjligt när den inte används. En laddsladd och en laddad powerbank är också bra att ha med i reserv. 

-Tänk på att telefonen kan vara det enda sättet att tillkalla hjälp och hålla nära och kära informerade för att inte skapa oro. Därför är det viktigt att kunna fylla på telefonens batteri, säger Roine. 

Filt eller sovsäck för extra värme

Det gör stor skillnad att vira en filt eller sovsäck runt sig själv eller någon annan i väntan på att trafiken ska sätta igång igen. Idag finns det många filtar och sovsäckar som håller dig varm samtidigt som de tar lite utrymme i packningen.  

Termos med varm dryck 

Att få i sig något varmt att dricka när man varit stillastående i kylan är både gott och värmande. Förbered en varsin termos med varm dryck till alla i sällskapet innan avfärd - kaffe, te, varm saft eller blåbärssoppa spelar mindre roll.

-Sedan är en flaska vatten såklart också bra att alltid ha med sig, tillägger Roine.  

Fyll på energin med godis eller nötter

Fikapausen är ett måste på de flesta långresor. När du packar fikaväskan är det bra att också tänka på att ta med lite extra energi i reserv. En liten påse godis eller nötter är bra att ha om man blir fast i trafiken och energinivån börjar sjunka.

-Även om resan går bra är det alltid en fördel att vara förberedd med lite extra energi att fylla på med, man vet aldrig när det kan behövas, avslutar Roine glatt. 

Vill du lära dig mer om hur du kan förbereda dig för det oväntade? Gå vår Krisvis-utbildning online – det tar inte många minuter men kunskapen du får med dig kan göra stor skillnad vid en kris. Här hittar du den: Krisvis utbildning 

Roine, krisvis ledare

–Eld är som strömmande vatten. Du ser alltid något nytt i det, du kan vila ögonen och behöver inte prata hela tiden. Orden kan komma när de tränger på. För mig är lägerelden en viktig symbol för mitt friluftsliv. Den samlas vi kring för att växla tankar och ord sinsemellan, medan vi fikar eller äter.