Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Köpa alpina skidor begagnat – tänk på det här

Att köpa begagnad utrustning är bra för både miljön och plånboken. Men hur vet du att skidorna eller pjäxorna är bra och prisvärda? Kursledaren Frida ger tips.

Att köpa begagnade skidor och pjäxor går jättebra. Men det finns en del som är bra att ha koll på. Kostar varan en del även begagnat, kolla nypriset och bedöm utifrån det om den begagnade varan är prisvärd.

Frida utbildar nya skidlärare i Friluftsfrämjandet och förklarar hur du bedömer skidornas skick.

–Ska du köpa alpina skidor, kolla först skicket på dem generellt, årsmodell och att de har spänst. Kolla sedan belagen, undersidorna på skidorna. De kan vara vita och torra men de behöver inte vara dåliga, de går oftast att valla upp. Små skador och repor går också att laga.

Belagen ska däremot inte ha för mycket djupa repor, sprickor och skador nära kanterna. Är skidkanterna taggiga och slöa går de att slipa, men du ska vara observant om det är stora jack i dem eller om kanten har gått av.

–Att skidorna är repiga på ovansidan gör inget, men har de börjat delaminera, att skidans olika skikt har börjat släppa, ska du inte köpa dem. Det är inte ofta det händer, men oftast börjar det då synas på sidan.

Skidans längd beror på vad man föredrar, skidmodellen och vilken typ av åkare man är. Barn ska ha skidor som är strax under sin längd.

–Idag har man utvecklat materialet så pass mycket att man kan ha rätt korta skidor.

Bindningarna tappar lätt färg och kan se mer slitna ut än vad de är – det innebär inte att de är dåliga. Kolla att de är hela och inte har några synliga skador, att du kan sätta i pjäxan och sparka ut den. Det viktiga är att du får rätt bindning efter din vikt, teknik, åkstil och styrka.

–Ofta är det rätt bindning på till den typen av skida du köper, men att ställa in bindningarna är ett ansvar du får ta själv – där kan skiduthyrningen hjälpa till.

Pjäxor, stavar och hjälm

Pjäxor ska sitta bra, inte vara för stora eller trånga. För stora pjäxor gör det svårt att åka och Frida rekommenderar inte att köpa pjäxor till barn att växa i.

Se över plasten, att spännena är hela och att klack och tå inte är för slitna – då kan det glappa i bindningen. Köper du på distans, be säljaren att mäta innermåttet då det kan skilja sig från storleken som står på.

–Dagens pjäxor går ofta att värma om och anpassa efter din fot. För vuxna rekommenderar jag att skaffa en formanpassad sula till. Du slipper problem med att det gör ont och att foten domnar, säger Frida.

Stavar ska inte ha för mycket skador eller vara för skeva. Den generella tumregeln gällande längd att när pjäxor och skidor är på och du håller i staven ska armen vara i 90 grader.

Slutligen, den viktiga hjälmen, där har Frida bara ett tips – köp ny.

–Om hjälmen fått ett hårt slag är den kraftigt försämrad på den punkten. Har du sedan otur att slå i just där får du inte samma skydd för huvudet.

Det här gäller när du köper begagnat

I second hand-butiker är du som konsument skyddad av konsumentköplagen. Det är butiken som har säljansvaret mot dig som kund. Om något är fel på varan kan du kräva att butiken gör något åt det eller ger dig avdrag på priset, fast det gäller bara om du inte har blivit upplyst om felet eller upptäckt det själv vid köpet. Vid köp mellan privatpersoner gäller köplagen. Den är inte tvingande utan det som du och säljaren kommer överens om är det som gäller och rätten att ångra köpet finns endast om du och säljaren har gjort upp om det före köpet.

Källa: Konsumentverket

Friluftsfrämjandets skidverksamhet

Friluftsfrämjandets skidverksamhet består i huvudsak av skidskolor i 80 olika ”hemmabackar” runt om i Sverige. 25 av dessa skidanläggningar driftar vi själva. Utöver skidskola erbjuder vi även funktionell skidåkning för medlemmar med funktionsvariation, samt ”Freeskiers” för ungdomar som vill träffas och åka hemmabacken i organiserad form. Verksamheten sker utan tävling och prestationskrav.

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning