Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

7 dödssynder på fjället

Många planerar att besöka de svenska fjällen. ”Fantastiskt roligt! Men det tycks som vissa har förväxlat fjällturen med en charterresa. Och ytterligare andra som har förväxlat fjällen med en soptipp. Till alla er har jag sammanställt denna lista med fjällens sju dödssynder”, säger Friluftsfrämjandets fjälledare Adam.

Från norra Dalarna, via Jämtland, längs Kungsleden upp till Abisko, och vidare till Treriksröset. Den svenska delen av den skandinaviska fjällkedjan är vidsträckt, vild, varierande och vacker.

–Den välkomnar besökare, på sina villkor. Villkor som stavas tuff terräng och växlande väder. Att vara där, på hennes villkor och med allt du behöver i din ryggsäck, är en stark upplevelse. En fantastisk upplevelse, om du har koll på din plan, utrustning och hur du undviker dödssynderna, säger Adam, fjälledare i Friluftsfrämjandet.

1. Högmod

–De svenska fjällen är ett levande samiskt kulturlandskap med helt unika och ömtåliga naturmiljöer. Respektera det. U-dalen heter Tjuonavagge, och inte Lapporten. Gå inte nära renarna. Följ allemansrätten, och läs på om specifika regler i respektive naturreservat eller nationalpark. Och lämna absolut inget skräp på fjället.

Och, när du ska bajsa så går du iväg en bra bit från leden, gräver en grop, gör det du ska, fyller igen gropen, och tar med dig det använda toalettpappret i en skräppåse. Respekt.

2. Girighet

Det är stor skillnad på att promenera hemmavid och att vandra i fjällen. Terrängen och ryggsäcken tar på krafterna. Så, packa inte mer än du kan bära. Ett riktmärke kan vara att ryggsäcken inte ska väga mer än 20 procent av din kroppsvikt. Och räkna inte med att ni går mer än cirka 2 kilometer i timmen, inräknat korta pauser. Gapa inte över för mycket.

3. Vällust

Tro inte att fjället älskar dig bara för att du har gillat otaliga fint-väder-fotografier på sociala medier. Faktum är att det är större chans för väder med vind och regn, än med sol. Så, förbered dig för hårt väder. Det betyder ett tält med rejäla stormlinor, kängor, skalkläder och handskar som är vattentäta, samt att sovsäck och ombyte ligger i vattentäta packpåsar. Och att ni måste kunna planera om dagarna och välja en annan rutt. Det är nämligen du som måste anpassa dig, fjället gör det inte.

4. Avund

Hitta din nivå, utan jämförelse med andra. Vissa kan och vill gå långt varje dag, andra bära tung ryggsäck, någon gå upp på topparna eller genom Sarek. Det kanske blir din grej, så småningom. Men börja inte där. Som nybörjare i fjällen är det bra att börja med dagsturer, eller att gå från stuga till stuga. Så, hitta det som är din grej, just nu.

5. Frosseri

Ta inte flyget och helikoptern till fjället. Det är kontraproduktivt. Fjällen är en av de miljöer som drabbas hårdast av klimatförändringarna. Så, ta tåget och låna eller hyr de prylar som du behöver. Betala hellre 1000 kronor för hyra av ett bra tält, än att köpa ett sämre tält för 3000.

6. Vrede

Det hjälper inte att bli arg på skoskav eller efter att ha frusit på natten. Båda måste fixas före. Skoskaven slipper du genom att gå in kängorna långt före vandringen, genom att ha dubbla strumpor som du byter minst en gång om dagen, och kanske genom lite tejp. Kalla nätter slipper du genom att krypa ner i sovsäcken varm och mätt, ha underställ och mössa på dig, och eventuellt fylla en bra flaska med varmvatten som du sover med. Ilska värmer dåligt.

7. Lättja

Fjällen är inte som en all inclusive charterresa till medelhavet. En bra fjällvandring grundläggs före avfärd. Läs på om områdena ni ska vandra i, hitta alternativa rutter, testa all utrustning före, rådfråga erfarna, träna upp kroppen på vandring med ryggsäck, öva på karta och kompass, och meddela någon färdväg och beräknade ankomster. Väl på fjället är det för sent att tänka efter före.

Fjällturer

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning