Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Så kan du behålla semesterkänslan på hemmaplan

2020-07-27

För många börjar årets, ganska speciella, sommarsemester lida mot sitt slut. Men oavsett om du har några dagar hemmavid kvar eller börjar jobba finns flera knep för att hålla kvar semesterkänslan. Friluftsfrämjandet ger sina bästa tips för hur du kan förlänga sommaren i närheten.

–Vi är så vana att åka bort för att få återhämtning, men även på hemmaplan kan man hitta den där härliga semesterkänslan. Covid-19-anpassningen kanske åtminstone har fört med sig att vi nu hittar nya smultronställen i närheten, och dem kommer vi ju ha nära till även när vardagen drar igång igen, säger Adam Bergsveen, kommunikationschef på Friluftsfrämjandet.  

–Att ta ut måltiderna är en klassiker. Ute smakar allt bättre, vare sig du tillagat den där eller om du har en färdig matlåda. Ett annat stalltips inför att vardagen drar igång är att boka in friluftsliv i kalendern – hela året ut. Och i sensommaren kanske lite oftare för att verkligen förlänga den jobbfria tiden medan kvällarna är ljumma och ljusa. Kika in på friluftsframjandet.se eller ta kontakt med Friluftsfrämjandet där du bor för att se vad som finns. Paddla, vandra, cykla, klättra och mycket annat. Kanske hittar du ett sammanhang som kan förgylla vardagen med friluftsliv, säger Adam Bergsveen.

Att sova i naturen är ett till exempel på ett helg- eller semesteräventyr som ger det lilla extra, även om det är i närheten av hemmet.

–Att sova ute är ett härligt och i grunden ganska okomplicerat sätt att komma riktigt nära naturen och uppleva det stora i ett ganska litet äventyr. Vindskydd, hängmatta, tält eller under stjärnorna. I trädgården eller långt in i skogen. Hur du väljer att sova ute spelar ingen roll – men när natten tillbringas ute skapas stora upplevelser och starka minnen. Läs på lite om allemansrätten innan du ger dig ut så du vet var du får och inte får göra, säger Adam Bergsveen.

För att sova ute i låglandsmiljö en härlig sommardag behöver du inte den mest avancerade utrustningen – det du har hemma funkar ofta. Har du inte egen utrustning, se om du kan låna eller hyra av någon eller köpa begagnat.

Sverige kryllar av vackra vandringsleder även i låglandsmiljö, som passar utmärkt både för dagsturer och flera dagar.

–Ta chansen att vandra dina lokala leder. Ofta finns iordningsställda rastplatser med vindskydd, eldstäder och ved längs med vandringslederna. Det är bra med ett par skor som sitter bra, en skyddande jacka mot vind och lättare regn och dagsryggsäck med vatten och mat eller fika, säger Adam Bergsveen.

I mars delade Friluftsfrämjandets populära figur Skogsmulle med sig av 30 enkla tips att göra i sin närmiljö.

–Ta med fika och lunch och beta av Skogsmulles 30 äventyr. Har du börjat jobba, förläng eftermiddagen och kvällen! Gå balansgång på en stock eller sten, klättra i ett träd, lek kurragömma eller hitta på något eget. Att fylla dagen med enkla och roliga aktiviteter i naturen kan i all sin enkelhet bli ett super-semestrigt äventyr, säger Adam Bergsveen.

 

Covid-19 påverkar Friluftsfrämjandets verksamhet

Kanske har friluftsliv aldrig varit så viktigt som just nu. För när covid-19-krisen drabbade vårt samhälle och allt förändrades fanns naturen där och erbjöd ett tryggt livsrum för stillsamma stunder, för vandrande möten, för motion och för lek.

För att stärka folkhälsan, livsglädjen och respekten för naturen så genomför Friluftsfrämjandet, utöver ordinarie verksamhet, kraftsamlingen ”Ett äventyr extra” som syftar till att erbjuda 1000 extra äventyr sommaren 2020, samt tagit fram publikationen ”Friluftsliv – inspiration, sommaren 2020” med tips och kunskap till den som vill ut i naturen och som spridits fritt hela sommaren. Dessutom erbjuder Friluftsfrämjandets förskolor I Ur och Skur stöd till andra förskolor som vill arbeta mer med utomhuspedagogik.

 

Kontakt:

Adam Bergsveen, kommunikationschef

070 861 81 51
Adam.bergsveen@friluftsframjandet.se

 

Om Friluftsfrämjandet

Friluftsfrämjandet är en demokratisk, partipolitiskt och religiöst obunden, ideell organisation som genom friluftsliv verkar för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen. Med över 108 000 medlemmar är Friluftsfrämjandets Sveriges största friluftsorganisation.

www.friluftsframjandet.se

 

6 tips för semestern i närheten

  1. Ta ut en eller flera måltider – har du redan börjat jobba, ta med lunchlådan ut till närmsta grön plätt!
  2. Lägg in friluftsliv i kalendern – en dag i månaden, eller kanske en i veckan? Ligger de uppbokade är det större chans att de hinns med även när vardagen är igång.
  3. Sov ute i sommar - Vindskydd, hängmatta, tält eller under stjärnorna. I trädgården eller långt in i skogen. I Friluftsfrämjandets Sova ute-guide finns några grundläggande tips för dig som inte är så van utesovare.
  4. Vilka vandringsleder finns nära dig? Vandringslederna utmärker något alldeles speciellt i din närmiljö – upptäck dem genom att gå dagsturer eller över flera dagar.
  5. Ta med fika och mat för dagen och gör Skogsmulles 30 utmaningar. Passar precis runt knuten och för alla åldrar.
  6. Följ med på en av Friluftsfrämjandets aktiviteter, som erbjuder friluftsaktiviteter för alla åldrar och över hela landet.