Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Många i skärgården i sommar – så tar du ansvar för naturen

2020-06-15

Om sommaren semestrar vi gärna i skärgården, vid kusten eller nära sjöar och vattendrag. I skogen vet många ungefär vad allemansrätten innebär, men nära vatten finns andra skyldigheter. Friluftsfrämjandet påminner om vad som gäller när du paddlar, badar, tältar eller på andra sätt vistas i närheten av vatten.

Pressmeddelande

–Tack vare vår unika allemansrätt så får du ta dig fram nästan överallt längs våra kuster, sjöar, vattendrag och bada vid stränderna. Det är fantastiskt! Men du behöver också hålla koll på dina skyldigheter. Allemansrätten gäller både på land och på vatten. Du får inte störa, och inte förstöra, säger Cajsa Rännar, friluftsexpert på Friluftsfrämjandet.

Att paddla kajak eller kanadensare är ett populärt sommarnöje. Men det är viktigt att inte komma för nära fåglar och andra djur som lever vid vatten och respektera fågelskyddsområden.

–Om våren och sommaren ligger fåglarna på sina ägg eller har fått ungar. När man paddlar tar man sig så tyst fram och riskerar att råka komma för nära och skrämma föräldrarna. Det är därför mycket viktigt att hålla avstånd – om fåglar beter sig udda så är du för nära, säger Cajsa Rännar.

Att slänga skräp i naturen får du aldrig göra, inte heller i vattnet. Kom ihåg att nationalparker och naturreservat också kan ha särskilda regler som förbjuder tältning och eldning.

–Att få somna och vakna med vy mot vatten är det få saker som slår, och att tälta något dygn på en ö eller vid kusten är okej. Men välj en plats där du inte stör de som bor i närheten. Är ni en större grupp bör ni kontakta markägaren. Kolla förstås alltid om det är eldningsförbud – elda bara om det är tillåtet och aldrig på klipphäll, utan på stenig, grusig mark. Släck noga med vatten. Se till att ha med dig toa-spaden så att du kan göra dina behov på ett natursnällt sätt. Släng ditt skräp i allmänna sopkärl. Om det inte finns något eller är fullt får du ta med skräpet hem. Lämna alltid lägerplatsen utan spår, säger Cajsa Rännar.

Det är okej att bada vid annans brygga om den inte ligger vid tomt eller om ägaren vill ha tillgång till bryggan själv. Fiske ingår inte i allemansrätten, utan du behöver markägarens lov eller ett speciellt fiskekort. I de fem stora sjöarna Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön och längs med kusterna får du dock fiska fritt med spö, utom laxfiske utmed Norrlandskusten.

–Vi är många fler som vistas i naturen i år, och det är något väldigt bra. Men vi får hjälpas åt att påminna varandra om att följa allemansrätten så att naturen får må bra både idag och i framtiden, säger Cajsa Rännar

 

Kontakt:

Kajsa Ljungberg, pressansvarig
0700-43 46 59
kajsa.ljungberg@friluftsframjandet.se

 

Om Friluftsfrämjandet

Friluftsfrämjandet är en demokratisk, partipolitiskt och religiöst obunden, ideell organisation som genom friluftsliv verkar för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen. Med över 108 000 medlemmar är Friluftsfrämjandets Sveriges största friluftsorganisation.

www.friluftsframjandet.se

 

Läs mer om allemansrätten vid vatten hos Naturvårdsverket. 

Hitta äventyr på vatten

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning