Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Friluftsfrämjandet uppmanar fler förskolor att flytta ut i naturen

Att bedriva undervisning utomhus är kanske viktigare än någonsin, eftersom det minskar både risken för smittspridning och sjukfrånvaro hos pedagoger och barn. Friluftsfrämjandet har mångårig expertis av utomhuspedagogik genom sina förskole- och skolverksamheter I Ur och Skur. Nu erbjuder Friluftsfrämjandet även andra förskolor och skolor stöd i att flytta ut sin undervisning i naturen, och dessutom öppnar I Ur och Skur upp för att ta emot barn till vårdnadshavare inom samhällsviktig verksamhet, ifall andra förskolor tvingas stänga.

Pressmeddelande 2020 03 21

–Undervisning utomhus är extra viktigt nu för att hålla nere smittspridningen av covid-19, men också för att se till att barnomsorg och skola fortsatt kan hålla öppet. I tider som dessa ser vi det som vårt ansvar att dela med oss av vår kunskap i utomhuspedagogik till fler. Att bedriva undervisning i naturen är det vi är experter på, och det finns flera verktyg som andra förskolor och skolor kan börja använda, oavsett tidigare erfarenhet av utomhuspedagogik, säger Kerstin Andersson, VD på I Ur och Skur Utveckling AB.

Friluftsfrämjandet har idag verksamhet på cirka 500 förskolor och skolor runt om i landet. 200 av dem är knutna till I Ur och Skur, som är ett helägt dotterbolag till Friluftsfrämjandet. Om Regeringen beslutar att förskolor måste stänga, har I Ur och Skur erbjudit att ta emot barn med vårdnadshavare inom samhällsviktig verksamhet, till de sju förskolor som de själva är huvudman för. Ytterligare 300 förskolor och skolor använder Friluftsfrämjandets utomhuspedagogik ”Skogsmulle i förskolan” några timmar i veckan, och ”Skogshjältarna” (främst lågstadiet), några timmar i veckan.

–Att möta läroplanen med naturen som verktyg är vi vana vid. Men även för en pedagog som nästan aldrig lämnat gården, finns sätt att närma sig utomhuspedagogik. Vi vet ju inte hur länge som denna extra hänsyn till smittspridning behöver tas, därför är det viktigt att börja på ett, över tid, hållbart sätt. Det vill säga, enkelt i det lilla, och låta barnens intresse styra aktiviteterna till en början, så att både barn och pedagoger får chans att känna sig trygga i naturen, säger Lina Lagström, Projektledare för Skogsmulle i förskolan och Skogshjältarna.

–Vi hjälper gärna andra förskolor och skolor att flytta ut mer tid i naturen, säger Lina Lagström, Projektledare för Skogsmulle i förskolan och Skogshjältarna på Friluftsfrämjandet.

Om man som förskola eller lågstadieskola vill få kostnadsfri hjälp att flytta ut undervisningen kan de höra av sig till forskola@friluftsframjandet.se

 

Kontakt
Kajsa Ljungberg
Pressansvarig Friluftsfrämjandet
0700 43 46 59
Kajsa.ljungberg@friluftsframjandet.se

Om I Ur och Skur
I Ur och Skur är en pedagogisk inriktning för skola och förskola, med utgångspunkt i friluftsliv, utomhuspedagogik och upplevelsebaserat lärande. Det finns 200 I Ur och Skur-förskolor runt om i landet, varav sju är Friluftsfrämjandet själva huvudman för.

Om Friluftsfrämjandet
Friluftsfrämjandet är en demokratisk, partipolitiskt och religiöst obunden, ideell organisation som genom friluftsliv verkar för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen. Med över 108 000 medlemmar är Friluftsfrämjandets Sveriges största friluftsorganisation. De senaste fem åren har antalet medlemmar ökat med cirka 35 procent. Friluftsfrämjandet finns i 500 förskolor och skolor genom I Ur och Skur, Skogsmulle i förskolan och Skogshjältarna. www.friluftsframjandet.se

Bilaga – film om Friluftsfrämjandet i förskolan: https://youtu.be/eo35wgQ6vcU