Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Hällerstugan rustas upp

Vi tackarThordénstiftelsen som har beviljat ett större bidrag för insatser vid Hällerstugan. Vi gör nu en del arbeten på stugan och i dess närmiljö - så att området kan leva vidare som ett aktivt centrum på Herrestadsfjället.

Under 2019 och 2020 kommer Uddevalla lokalavdelning att se över fasad och fönster, och i planerna finns också en altan med ny utgång. Lite upprustning av vägen kommer också att ske så att det blir lättare att komma fram med bearnvagnar och andra hjälpmedel. En spång över Hällesvattnet gör att områdena norr om sjön kan nås för vandring och skidåkning, mm.

Resultatet blir ett område med större användbarhet för ditt friluftsliv på Herrestadfjället.

Friluftsfrämjandet i Uddevalla gör denna insats ideellt tillsammans med stöd från Uddevalla kommun och med Thordénstiftelsen som största bidragsgivare.

 

”Projekt Hällerstugan”

I början av året föddes en idé om att göra en rejäl kraftsamling runt Hällerstugan inför 2020 då stugan fyller 75 år. Fönsterbyte, altanbygge, vägförbättring, ny bro och ny brygga blev några av huvudpunkterna. Skisser, kostnadsberäkningar och finansieringsidéer togs fram och presenterades för styrelsen och årsmötet, och så var ”Projekt Hällerstugan” igång. En ansökan till Thordénstiftelsen och diskussion med Kommunen ledde snabbt till en rejäl ekonomisk grundplåt till projektet.

På plats startade arbetet början av april. Under våren och försommaren röjdes en del runt stugan och både på land och i vattnet för att möjliggöra brobygget över Hällesvattnet. Parallellt arbetades det med ytterligare detaljplanering, finansiering och inköp.

I augusti tog det praktiska arbetet fart. Efter en ”mjukstart” med omläggning av taket på vedboden blev bron över Hällesvattnet nästa del. Efter ett par intensiva veckor stod den 32 meter långa bron klar lagom till äventyrsdagen 1 september. Samtidigt röjdes stigen till bron och en del runt stugan, grillplatsen förbättrades och bordet framför stugan reparerades. 

Arbetet fortsatte under september och oktober med detaljplanering, planering av inköp, förberedelser för vägrenovering och altanbygge samt demontering och transport av skänkt flytbrygga.

I november hölls en arbetsdag där 19 glada arbetare medverkade. Det bars fram bryggdelar, städades bort skräp och mycket gammalt byggmaterial, röjdes sly och mindre träd på sluttningen och bars fram ved som sågades, klövs och staplades in i vedboden.

Under december har flytbryggan ihopmonterats och en ny landgång byggts. 

Målet är att hela projektet ska vara klart till Äventyrsdagen i september 2020.

 

 

Kanske vill du vara med och bidra med arbete eller ekonomiskt - kontakta oss då på uddevalla@friluftsframjandet.se

Håll också utkik bland våra äventyr eller Facebook efter arbetsdagar och annat.

IMG_3176.JPG