Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-09-22)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Om friluftsliv i coronaorons tid.

Vår verksamhet i Uddevalla och i resten av Friluftsfrämjandet bygger på aktiv uteverksamhet och nyttan av det får vi mycket uppskattning för. Även i Corona-tider mår vi bra av att vara ute att röra oss och att vara aktiva.(uppdaterad 2021-02-05)

Under 2020 hålls inte Kärrestugan, Krokestugan och Hällerstugan öppna som värmestugor.

Under januari-mars 2021hålls i princip inte stugorna öppna. Enstaka stugor kan bemannas vid någon helg. Detta annonseras specifikt på friluftsframjandet.se/uddevalla och facebook.com/uddevallafriluft.

Vi ska försöka att fylla på vedförråden vid grillplatserna, t ex nere på udden vid Hällerstugan, men åtgången är stor och tillgången kan variera. Var alltid sparsam med den ved du eldar. För säkerhets skull tar du med egen ved – du hjälper oss då också att göra det möjligt för flera att stanna till och grilla en korv eller fika.

Kåtan och Kölnestugan är alltid öppna för egen vila – men utan verksamhet.

Kärrestugan, Krokestugan och Hällerstugan kan hyras. Du ansvarar då själv för att du och dina gäster hanterar samvaron enligt FHM och andra direktiv.

 

Vi försöker att bidra med ett alternativ för utevistelse även i Coronatider. Om du uppskattar stugorna, stugvärdarnas ideella arbete och Friluftsfrämjandets verksamhet och vill bidra praktiskt i vårt arbete så kan du kontakta oss i Uddevalla genom uddevalla@friluftsframjandet.se. Du kan också bli medlem på friluftsframjandet.se/medlem och delta i alla våra aktiviteter – eller om det passar dig bättre, swisha ett bidrag till 123 459 64 41

 
 
Tänk på att samsas och att visa hänsyn så att fler får möjlighet att besöka, trivas ovh njuta. Så tar vi alla oss genom dessa tider lite lättare.

Leden mellan Hällerstugan och Kölnestugan är översvämmad ca 1 km från Kölnestugan pga bäverdämme och går ej att passera. Det går bra att gå till två Goa platser ifrån Hällerstugan-hållet, en vid Furuvattnet och en vid Björkevattnet.

------------

Vi ser på varje aktivitet i sig och bedömer risk och nytta/glädje. Det kan gälla målgrupp, transporter/ samåkning, aktivitetens längd, gruppstorlek mat mm - eller övernattning mm. Vi försöker se till att inte packa ihop och lägga ner vår verksamhet alldeles, vi kan förändra lite och minska riskerna, och sedan - någonstans måste vi dra en gräns för var vi tror att det inte är lämpligt att hålla en aktivitet, Viktigt är också att ledare och funktionärer är trygga i SIN roll.

Särskild hänsyn ska vi ju också ta till de riskgrupper som FHM har definierat.
Även medlemmar/deltagare har ett ansvar att inte delta om man är smittbärare eller i riskgrupp - men det känner nog individen bäst.

Vi justerar planeringen för äventyr och öppethållande, och genomför det som går att göra på ett säkert sätt.

Kring barngrupperna är det viktigt att vi tar seriöst på  Folkhälsomyndighetens anvisningar - och ledarnas varsamhet.

Sammantaget tror vi att uteaktiviteter är positivt för folkhälsa, ger ljusglimtar i en vardag som känns tyngre än vanligt och har sociala värden - om än på lite större avstånd än vanligt.

 

Webbplatsen visar alltid aktuella aktiviteter och information.

https://www.friluftsframjandet.se/aktuellt/covid19/

På facebook kan det också dyka upp aktuell information.

Tänk på att ett ökat friluftsliv betyder mer slitage. Tänk på allemansrättens skyldigheter. Se också Uddevalla kommuns budskap till oss som är ute.

 
Hans Rengman
Ordf FF Uddevalla

 

friluftsframjandet.se/uddevalla                         facebook.com/uddevallafriluftimagesdjm2.png                                                          image3hgb6.png