Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Medlemsbrev september 2021

2021-09-30

Hösten är här med härliga färger, regn och rusk, men också krispigt klara dagar. Det är en tid att njuta av svampplockning och mys vid lägerelden. Vi hoppas att ni hänger med oss ut på höstens äventyr.

Barn och Ungdom

Våra tre äventyrsläger i somras blev en fantastiskt rolig upplevelse för både ledare och barn. Det byggdes kojor och vindskydd i skogen, det klättrades på klippor och paddlades kajak och kanot. Det var mys vid lägerelden och bakning av krabbelurtårtor. Det var fiske, lek och bus. Det här vill vi göra igen!Under sommaren har vi också haft ungdomspaddlingar i kajak. Thordénstiftelsen gav oss pengar att köpa in tre mindre kajaker, och flera av de kajaker lokalavdelningen har passar mindre paddlare. Förutom paddlingar med våra egna strövar och lufsargrupper har också andra lokalavdelningar kommit till oss för att paddla med sina grupper. Vi har också haft fem kvällar där ungdomar 12-18 år kunnat anmäla sig och paddla. Mycket lek och bus och väldigt blött har det varit, men så roligt! Nästa sommar planerar vi fler tillfällen med ungdomspaddlingar, och kanske blir det också några tillfällen för lite yngre barn.Verksamheten har nu dragit igång för en ny Knopp och Knytte-grupp, en Mullegrupp, och våra Strövare och Lufsare. I helgen som gick plockade våra Strövagrupper skräp utmed del av Skarsjöleden, avsnittet kring Mellanvattnet. Vi hittade (tyvärr) massor av skräp som barnen tog med sig hem. Ledunderhåll kommer våra barngrupper också få prova på. En av våra Lufsargrupper kommer under hösten vara med och laga en av spängerna utmed Skarsjöleden. Vi har fortfarande många barn som skulle vilja vara med i en grupp, men vi behöver bli fler ledare. Vill du och ditt barn vara med? Vi erbjuder utbildning för dig som vill bli ledare och är en aktiv sektion som hjälper och stöttar varandra.

Vandringar

Nu har vandringsverksamheten kommit igång! Vardagsvandrarna har som vanligt ett fantastiskt program som du hittar här. De första vandringarna har redan lagts upp på Friluftsfrämjandets hemsida.Vi har också en ambition att lägga upp minst en helgvandring i månaden och i takt med att vi får fler utbildade vandringsledare kommer vi att kunna genomföra fler. Vandringen runt Skarsjön den 11 september fick tyvärr ställas in på grund av kraftigt regnväder, men den planeras att genomföras den 9 oktober istället. Vi tittar även på att ta fram tätortsnära kvällsvandringar på 1,5-2 timmar i Ljungskileområdet. Vandringarna kommer att vara rundor som börjar och slutar i samhället men tar oss ut i naturområden i närheten. Vi planerar att genomföra åtminstone en vandring i oktober innan det hinner bli för mörkt. Håll utkik på Friluftsfrämjandets hemsida där vandringarna löpande läggs upp.Bredfjällsdagen I samverkan med flera andra föreningar i Ljungskile arrangerade Ljungskile Lokalavdelning den årliga Bredfjällsdagen lördagen den 25 september på Norra fjället. Friluftsfrämjandet höll grillen igång och bjöd på korv, kolbullar och Mullebesök. Ett lyckat och välbesökt arrangemang!

Kajakverksamheten

Vi har haft en intensiv sommar med kvällspaddlingar, ungdomspaddlingar, kurser, dagsturer och helgturer. Höjdpunkten är förstås mareldspaddlingarna som vi haft under september. Det är en alldeles speciell känsla att paddla ut i skymningen, mysa en stund framför lägerelden och sedan paddla hem under en stjärnklar himmel samtidigt som hela havet glittrar av mareld. Det ställs lite högre säkerhetskrav när man paddlar i mörker, så dessa paddlingar är bara för vana paddlare. Men det är en helt otrolig upplevelse, så om du vill vara med nästa år så se till att vara med på en del paddlingar under sommarsäsongen.Nu kommer en annan tid, med kallt i vattnet. Vi har tidigare inte haft så mycket kajakverksamhet under vinterhalvåret. Men i år har vi lite tankar om att kanske lysa ut några paddelturer under höst, vinter och vår. Det kommer att bli vid enstaka tillfällen, och kravet kommer att vara att du har en egen torrdräkt för att kunna paddla. Vi vet att detta är begränsande för många, men vi vet också att många efterfrågar det.

Kallbadhuset

Inom kort kommer vi att bädda in Kallbadhuset för vintervila. Den 16/10 kommer vi att ta hand om kajaker, utrustning och hus och bryggor. Vill du vara med så anmäl dig till aktiviteten som ligger ute på vår hemsida. Vi kommer att stänga av toaletten och allt vatten för att det inte frysa sönder under vintern. Vi vet att många använder Kallbadhuset även under vintern, och ni är förstås fortsatt välkomna att bada. Som vanligt vill vi att vi hjälps åt att hålla rent och snyggt på området.

Vandringsleder

Friluftsfrämjandet Ljungskile ansvarar för skötsel och underhåll av Skarsjöleden och etapp 11 på Bohusleden. Vi gör besiktning av lederna och har löpande tillsyn över vandringsleder och rastplatser. Ibland glöms det skräp även här ute i skogen. Vi ber alla våra medlemmar att hjälpa till att hålla lederna iordning, och hjälpa till att städa vid rast och grillplatserna. Ta gärna med en extra påse när ni är ute och vandrar och ta med lite extra skräp hem. Upptäcker du hinder eller skador på lederna eller vid vindskydden så kontakta magnus@villamotionera.seTill sistVi är glada att ha med dig som medlem och hoppas att du hittar något i vårt utbud som passar dig. Men vi behöver ständigt utvecklas och behöver alltid nya krafter som engagerar sig. Vill du vara mer aktiv? Hör av dig till någon av våra sektionsledare. Mailadresserna ligger på vår hemsida. Vill du dra igång nya aktiviteter där vi ännu inte är aktiva? Hör av dig till oss i styrelsen på styrelse.ljungskile@friluftsframjandet.seStyrelsen Friluftsfrämjandet Ljungskile