Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Fröerna i öppna skogsgläntan – utomhuskul för de allra minsta tillsammans med vuxen

Välkommen på upptäcktsfärd till djurens värld! Öppna skogsgläntan är vår verksamhet för de allra yngsta barnen från 3 månader till ca 18 månader som vill lära känna naturens under tillsammans med sina föräldralediga vuxna eller mor/far-föräldrar. Vi är oftast ute en förmiddag mitt i veckan. PS När barnet väl kan gå fortsätter de flesta upp i knopp-verksamheten vi erbjuder om helgerna.

Uppdaterad 2022-09-06
 

VAD ÄR FRÖ?
Vi föräldrar (eller mor/far-föräldrar) går en runda i skogen med våra barn, fikar och ibland sjunger vi eller gör ett uppdrag tillsammans. Ungefär som i öppna förskolan fast vi får också en skön promenad utomhus på köpet :-) Tanken med Frö är att promenaden hemma kan utvidgas, och att barnen får upptäcka och uppleva naturen med trygghet och vägledning från medupptäckande vuxna.

Vi kommer ut i alla väder ca 2 h timmar under avslappnade former. Varje träff försöker vi vara på nya fina naturplatser så att du som vuxen kan upptäcka områden inom och strax utanför Lunds kommun du kanske inte kände till. Du kan bära barnet i bärryggsäck, bärsele/sjal eller köra barnvagn. Vissa av träffarna är ej lämpliga för barnvagn, och det skrivs ut i kallelsen.

Här får många nya vänner och skapar starka nätverk för framtidens föräldraroll. Perfekt för dig som är nyinflyttad till Lund med omnejd!

NÄR ÄR VI UTE?
Vi har just nu 1 onsdagsgrupp och 1 torsdagsgrupp. Eventuellt kan vi starta upp grupper på andra dagar om det finns tillräckligt intresse samt ledare.
 

TERMINSPROGRAM HÖSTEN 2022
OBS! Det står av misstag våren 2022 på båda programmen men datumen är höstens :-)

Onsdagsgruppen Midsommarblomsterfröerna

Torsdagsgruppen Teveronikafröerna

VAD ÄR MÅLEN?

  • att barn och föräldrar har roligt tillsammans i naturen
  • att barn och föräldrar tillsammans utforskar naturen med hela kroppen och alla sinnen
  • att föräldrarna utvidgar sitt nätverk
  • att barnen och föräldrarna får vana att vara ute året runt
  • att barnen utefter sina förutsättningar kan träna motoriken och musklerna

För att delta behövs ingen särskild utrustning utöver lämpliga kläder (tänk på att alltid ta med regnkläder!), kanske ett sittunderlag och lite fika.

VAD KOSTAR DET?
Frö har ingen terminsavgift men för barnen gäller obligatoriskt medlemskap i Friluftsfrämjandet.

ANMÄL DITT BARN HÄR
Det går bra att anmäla barnet till frö efter födseln.
Vi tar emot anmälningar löpande.
Läs först anmälningsinformationen.
Anmäl sedan ditt barn via länken Anmälan till Frö

FRÅGOR
Mejla fro.lund@friluftsframjandet.se om du vill veta mer.

VILL DU BLI LEDARE?
Vi söker dig som vill vara med och leda en grupp i Fröerna.
Föräldrarna tar själva huvudansvar för sina barn, medan ledaren ansvarar för att aktivera gruppen genom sång och upplevelser. Vi erbjuder utbildning, tips och material. Låter det intressant? Läs mer och anmäl dig här

 

Din roll som förälder

I Friluftsfrämjandet låter vi barnen upptäcka i sin egen takt, utan att få förmaningar och förhållningsorder. Din roll är att vara barnets medhjälpare och ledsagare in i naturen. Med dig som stöd får ditt barn i lugn och ro utforska och upptäcka sin omgivning. Du har ansvar för ditt eget barn under passet, men alla medlemmar i Friluftsfrämjandet täcks av våra försäkringar under aktiviteten.

Värt att tänka på

Du och ditt barn bör ha kläder som passar för väderleken. Vi är ute året runt, även när det regnar eller snöar. Ta gärna med lite extra kläder till ditt barn, som reserv om det plaskas mycket i pölar eller geggas i lera.