Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Ryttarebergen

På Norr och söder om Räckeskogs naturreservat reser sig Ryttarebergen alldeles öster om sjön Ämmern. Utöver den fina utsikten, reservatets ekpräglade odlingslandskap och utsikten över sjön är Ryttarebergen också en plats med en rik lokalhistoria.

Om Norrö ryttareberg (alltså det södra berget) berättas om en rövargrotta där det bodde tre rövare som var vida kända. En julottasmorgon var blev rövarna omringade av en grupp människor på väg till kyrkan. Den ena fångades direkt, rövaren Erland lyckades rymma men blev fångad på det som idag kallas Erlands udde. En annan av rövarna, kallad Båre fångades in på ett berg invid Kättilstad kyrka som sedan dess kallas Bårberget. 

En annan sägen berättar om att det i bergen bor en drake i en grotta. Varje julotta öppnas en guldport i grottan och man kan då finna en stor gryta med dyrbara skatter. 

En tredje sägen handlar om tre riddare som i ofredstider flydde upp i bergen för att undkomma en grupp förföljande fiender. För att undkomma kastade de sig från toppen av Norrö ryttareberg ner i Ämmern och undkom genom att simma över till Brevassa på västra sida av sjön.