Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Komosse - gäster i vildmarken en februarisöndag

2018-02-11

Komosse är en av Sydsveriges största sammanhängande myrar och området är så gott som orört av människan. Här är det vildmark. Här känner man verkligen att man är naturens gäst. Hit styrde vi kosan för en kortare vintervandring!

Snötyngda träd och vidsträckta vita fält. Komosse mötte oss i vinterskrud idag. Det var några minusgrader och bitvis en kylande vind ute på mossen. I skogen var det lä. Tunna moln svepte in dagen i ett gråvitt februariljus. Tre älgar traskade över myren samtidigt som vi. 

Det var nio deltagare som samåkte från Jönköping till Mörkö. Mikael Cederfeldt var färdledare och hade planerat turen. Anna Kim-Andersson var hjälpledare och också fotograf för dagen. Strax efter kl 10 var det dags att starta turen. Från parkeringen vandrade vi Björnöleden som är en fem kilometers slinga på spång. Idag var brädorna täckta av snö, men vi behövde inte spåra - det var inte nysnö; flera andra hade gått på leden före oss. 

På Lilla Björnö finns flera eldstäder och vid det stora vindskyddet slog vi oss ner för en lunchpaus. Snart brann en lägereld och Chistoffer Kytler hade med sig en mourikka som flera av oss fick möjlighet att låna för att tillaga medhavd lunch. Kaffe kokades också. 

Inklusive den lite längre lunchpausen tog dagens tur cirka tre timmar. Snön och en del foto-stopp gjorde att takten var maklig, men tillräckligt hög för att värmen skulle upprätthållas hos vandrarna.

Komosse bjuder på härliga vida vyer. Det är stilla och storslaget här. I och med att det är ganska långt till närmsta större väg och samhälle är det verkligen en känsla av att ha varit i småländsk/väsgötsk vildmark som vandraren får med sig som upplevelse! Gissningsvis kommer många av oss att återkomma till området många gånger i framtiden. Dagens tur gav mersmak. 

Vid pennan
Anna Kim-Andersson

 

Mer om Komosse

Komosse är en av de största myrarna i södra Sverige.

Läs mer på Länsstyrelsens webb