Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-09-22)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Lördagen den 24 oktober 2015, ingen vanlig dag! Men en ”farlig” dag!

2015-10-25

Det skulle bli en vanlig strövar träff i går men det blev en mycket ovanlig dag.

När jag kom till platsen för mina vanliga förberedelser kände jag på håll brandlukt, jag tyckte det var konstigt men såg ingenting så jag tänkte att det kanske kom från en plats där de tidigare i veckan hade eldat grenar när de fält träd. Men när jag kom in på vår plats i skogen upptäckte jag att det på marken var ett svart hål ca 5 cm djup och ca 1 m i diameter alldeles intill vår eldstad. Ur hålet kom det upp rök och det var varmt när jag böjde mig ner för att titta närmare. På den platsen brukar det stå två stubbar med en planka på som en sittplats. Den ena stubben var helt borta, den andra stubben var till hälften upp brunnen och av planka fans det bara en liten stump kvar som det hade brunnit i ena änden.

Markbrand Strövare 24 oktober 2015, bild 1

Jag antar att någon nyligen lånat vår plats och grillat, vi vet att folk lånar vår plats ibland och det är helt ok så länge ingen förstör något tycker vi. Den som lånat vår platts har troligen gillat i vår eldstad och låtit elden brinna ut utan att hälla på vatten innan de lämnade platsen. Mina gissningar är att elden troligen inte har varit helt släckt. Jag tror att små glöd korn har ramlat in under våra stenar i eldstaden och börjat brinna i marken under stenarna. (När vi gjorde iordning eldstaden i våras grävde vi ur och lade sten i botten och på kanterna runt hela eldstaden för att skydda marken. Vi släcker alltid med vatten just för att det inte ska finnas glöd som kan ramla in under stenarna nr vi eldar.) Jag antar att glöden sedan spridit sig vidare under marken. Den sittplats som brunnit upp ser ut att ha brunnit underifrån utan lågor. För jag kan inte se att det skulle varit några stora lågor då allt annat på platsen ser helt orört ut.

Markbrand Strövare 24 oktober 2015, bild 2

Jag hällde genast på det vatten jag hade med mig till vår tänkta korvgrillning jag och bad Jonas leta fram alla hinkar han kunde hitta i främjarstuga. Jag återvände till parkeringen och mötte upp barnen med sina föräldrar och berättade vad som hänt. Samtidigt gick en av papporna bort med två hinkar vatten och hällde på och återvände med hinkarna. Vi fyllde alla hinkarna med vatten och gick till platsen.

Markbrand Strövare 24 oktober 2015, bild 3När vi kom till platsen hittade barnen en svans från en råtta liggande på vårt lilla bord. Efter att ha tittat på svansen (innan vi kastade bort den) och ha tömt hinkarna på brandområdet. Pratade vi utifrån barnens tankar och funderingar om massa viktiga saker utifrån det vi hittat på vår plats när vi kom. Vi pratade om döda/sjuka/skadade djur och bakterier och vad som man kan hända om man tar på djuren. Vi pratade om vad allemansrätten säger om att ta hand om skadade och sjuka djur i naturen. Barnen hade massor av tankar funderingar och kunskaper. Vi pratade naturligt vis också om branden på vår plats och om eld och att det kan brinna undre marken utan att man ser det och mycket annat. När barnen kände sig färdigpratade om det inträffade fick de leka fritt medan vi vuxna hämtade ännu mera vatten och undersökte området närmare.

Markbrand Strövare 24 oktober 2015, bild 4

När vi flyttade på stenarna till eldstaden och lyfte lite på den torra marken började det glöda och ryka igen, vi såg glödkorn i marken som tog fart när vi lyfte på ovanliggande mark. Vi hällde på mer vatten och konstaterade att vi inte kunde vara säkra på att vi lyckade släcka detta själva. Vi beslutade att kontakta brandkåren. Vi tyckte inte att det var livshotande så vi tänkte ringa direkt till brandkåren, men då fungerade inte mitt internet i skogen så vi kunde inte hitta numret. Jag ringde då till polisens växel i tron att de hade ett nr till brandkåren, men jag fick svaret att det hade de inte så de kunde inte hjälpa mig. Jag ringde då 112 och fick kontakt med brandkåren som beslutade att komma ut och titta. Brandmännen hade sin terrängbil med sig för att kunna komma in till oss i skogen. De sa att vi hade gjort ett bra arbete och att det var rätt att ringa dem. Brandmännen sprutade in vatten i marken under ytan på det orådet som var drabbat. Barnen fick sitta stilla på marken och titta medan brandmännen jobbade och sedan fick de ställa frågor och prata med brandmännen innan de åkte igen.

Markbrand Strövare 24 oktober 2015, bild 5Innan brandkåren varit på plats vågade jag inte göra någon eld för att grilla korv då jag var rädd att spä på den brand som redan fanns i marken. Barnen fick därför äta sin matsäck och de som ville fick äta sin korv ogillad. Men jag tror barnen tyckte det var ok, Det viktigaste var ju att inte markbranden spred sig i hela skogen. När brand männen åkte hämtade vi ett eldfat i främjarstugan där vi gjorde en lite eld så att de som ville kunde grilla sin korv. Våra barn har nu lärt sig hur viktigt det är att säcka eld noga och att mina regler på strövarna finns av en anledning.

Markbrand Strövare 24 oktober 2015, bild 6Jag hoppas innerligt att även andra lär sig av detta och är noggranna och försiktiga när de eldar i naturen.

Lina Dahlström Strövarledare vid Vok.