Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-09-22)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Kanadensare

Kanoting med kanadensare är ett lättillgängligt och tryggt alternativ om man vill ta sig ut i naturen. Enkelt även för familjer och kräver inga stora förkunskaper. Härliga dagsturer eller flerdagarsturer i sjöar, älvar och åar. Vi har idag ett femtontal kanadensare i aluminium. Samtliga utrustade med paddlar, flytvästar och vid behov portabla vagnar för enkel transport mellan olika vatten. Kanoterna finns såväl alldeles vid strandkanten i Sidsjön som på våra kanotsläp, vilket gör dem tillgängliga för både korta prova-på-turer i Sidsjön som äventyr i vattendrag längre bort. Kanoterna används både i uthyrning och i egen verksamhet. Vi hoppas särskilt att den egna verksamheten kommer att växa. Vi har goda förutsättningar, både genom tillskott av ledare, men också i det ökande intresse vi märker av bland er friluftsintresserade.

Uthyrning

Våra kanadensare kan hyras av såväl företag som privatpersoner. Du kan hyra flera stycken eller en enda och du kan välja att använda dem i Sidsjön eller ta med dem till något annat vatten. Vi kan tyvärr inte hyra ut enstaka kanoter under kortare tidsperiod än 1 dygn eftersom vi inte har någon fast bemanning för kanotuthyrning. Även under semestertiden i juli kan vi ha svårt att hantera alla bokningar. Vi ber er därför göra bokningsförfågan i god tid för att vi på bästa sätt skall kunna lösa din bokning.

Prislista kanotuthyrning

Medlem i Friluftsfrämjandet har 50% rabatt på samtliga priser.

Kanot (inkl. paddlar och flytvästar)

250 kr/dygn

Kanot (inkl. paddlar och flytvästar)

1000 kr/vecka (7 dygn)

Kanotsläp (för 8-10 kanoter)

200 kr/dygn

Kanotsläp med 6 st kanoter

1.600 kr/dygn

Tillbehör (packpåsar, muurikka, stolar)

50 kr/st/dygn

Bokning

Du gör enkelt en bokningsförfrågan i vårt formulär. Vi återkommer med besked till dig när vi har kontrollerat tillgänglighet och möjlighet att hantera uthyrningen.

Kontakt

Vill du veta mera om vår verksamhet eller har andra frågor så når du oss enklast via mejl till sundsvall@friluftsframjandet.se.

 

Tips på kanotturer

Runt Sundsvall finns flera fina vatten för kanadensarpaddling. Här under fyller vi på med tips på våra favoriter. Vi har inte alltid senaste status på respektive vatten och ibland kan underhållsstatusen ändras utan att vi får veta det. Undersök därför själv statusen på det vatten du tänkte paddla på innan du ger dig av.

Indalsälvens kanotled

Indalsälven erbjuder skön paddling i den spektakulära älvdalen. Sundsvalls kommun underhåller en kanotled med rastplatser och platser för inläggning och ilandstigning. Skyltningen är bra liksom utrustning på rastplatserna, med eldstäder, ved, övernattningsstugor och tältplatser. På Indalsälvens kanotled kan man göra både dags- och flerdagarsturer. Mera information finns i Sundsvalls kommuns folder.

Indalsälvens delta

Indalsälvens delta lämpar sig mycket bra för en dagstur. Där finns en bra iläggningsplats på Grönudden, vid gångbron över till Älgsand och Smackgrundet. Väl i vattnet finns gott om älvarmar att utforska. En del stora och strida och en del så små och grunda att de bara kan paddlas vid högt vattenstånd. Kombinera gärna turen med bad på Smackgrundets havsbad.

Ljustorpsån, från Ljustorp

Ljustorpsån är perfekt för kanadensarpaddling. Ån erbjuder en härligt slingrande vattenväg med några härliga småforsar och lagom stora strapateser med vindfällda träd och sandrevlar. Man kan starta turen vid den gamla dansbanan i Björkom eller vid Ljustorps IP och avsluta i Lögdö Bruk, vid fröplantagen strax nedströms Lögdö Bruk eller i Stavreviken. Paddling i Ljustorpsån funkar bäst underförsommaren då det senare kan bli för lite vatten.

Ljustorpsån från Lögdö Bruk

En lagom dagstur får man om man startar i Lögdö Bruk eller vid fröplantagen strax nedströms Lögdö Bruk och paddlar till Grönudden strax nedanför Midlanda flygplats. Se även info under Indalsävens delta.

Selångersån

Upplev stanstan från ett nytt perspektiv med kanot på Selångersån. Iläggning sker lämpligen vid Selångerfjärden som nås via Selångers IP i Bergsåker. Lämpliga platser att avsluta är Hamnträdgården eller vid gästhamnen. Innan då lämnar Selångerfjärden kan du även paddla uppströms en bit in i Sättnaån. Där Sättnaån rinner ut i Selångerfjärden har ett litet delta bildats.

Säsongen 2019 rekomenderas inte paddling på Selångersån på grund av de brobyggen som pågår både för järnvägsbro i Bergsåker/Nacksta och nya Storbron i stenstan.

Stor-Skälsjön

Stor-Skälsjön i Lögdö vildmark är en vidsträckt sjö med ett stort antal öar. Här råder lugnet och du kan paddla runt och utforska sjön på egen hand på både en- och flerdagarsturer.

Grenledare Kanot

Om du har frågor kring vår verksamhet eller vill hjälpa till som ledare kontakta grenledare Greger Älgemon via telefon, 070-322 57 30, eller via e-post

Mejla Grenledare

Följ oss på Facebook

Följ oss och gilla oss på Facebook så får du det senaste från vår förening direkt i ditt flöde.

Följ oss!