Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Anpassat ledarskap

En av de vanligaste frågor som ledare ställer är ”hur anpassar jag mitt ledarskap så att det funkar för barn med ADHD eller autism?”

Verksamheten är på många sätt redan bra för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (ofta förkortat NPF). Vi arbetar med mindre grupper, vi använder symboler och vi är ute i naturen. Men vi kan bli bättre!

Under 2017-2019 har Friluftsfrämjandet region Mälardalen och Scouterna ett gemensamt utvecklingsprojekt för att göra verksamheten mer tillgänglig för barn och unga med NPF. Projektet heter ”Rätten till Friluftsliv” och drivs med stöd av Svenska Postkodlotteriet, som en del av en specialutlysning kopplad till FNs globala hållbarhetsmål nr 17, partnerskap. Projektet genomförs med expertstöd från Riksförbundet Attention.

Projektet kommer att ta fram utbildningar för ledare för föreningarnas barn- och ungdomsverksamhet så ledarna har kunskap för att inkludera och anpassa i ordinare verksamhetsgrupper. På grundnivå utvecklas en webbkurs, där ledare snabbt kan få grundläggande kunskap och enkla verktyg för att göra verksamheten mer tillgänglig. I projektet skapas också en fördjupningsutbildning med möjlighet till stöd för ledare att anpassa ledarskapet till den specifika gruppen. Dessa färdiga utbildningar kommer finnas tillgänglig för hela Friluftsfrämjandet och alla regioner, då målet är att alla grupper och ledare i framtiden kan ta emot barn eller ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Under hösten 2017 ligger fokus på behovsanalys, att synliggöra och bemanna projektet samt att bygga kompetens. Vi söker dig som har kunskap och engagemang i dessa frågor. 

Ilona Jonsson Lindblad

Utbildningsutvecklare för Rätten till Friluftsliv

ilona.jonsson.lindblad@friluftsframjandet.se

073-404 22 01