Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Anpassat ledarskap

En av de vanligaste frågor som ledare ställer är ”Hur anpassar jag ledarskapet för barn och unga med ADHD eller autism?”

Friluftsfrämjandet region Mälardalen samarbetar med Scouterna för att göra verksamheten mer tillgänglig för barn och unga med ADHD eller autism. Mycket fungerar redan bra. Vi arbetar med små grupper, vi sätter tryggheten i första rummet och vi är ute i naturen. Men vi kan bli bättre!

Friluftsfrämjandet region Mälardalen och Scouterna utbildar gemensamt ledare i anpassat ledarskap. På grundnivå utvecklas en webbkurs, där ledare snabbt kan få grundläggande kunskap och enkla verktyg för att göra verksamheten mer tillgänglig. För den som vill lära sig ännu mer skapas en fördjupningsutbildning där ledaren får stöd att anpassa ledarskapet till den specifika gruppen. Dessa utbildningar kommer finnas tillgänglig för hela Friluftsfrämjandet och alla regioner, då målet är att alla grupper och ledare i framtiden bättre kan ta emot barn eller ungdomar med tillexempel ADHD eller autism. Webbutbildningen testas under våren i två omgångar, dels i mars men också i april, därefter kommer den ut och blir tillgänlig online. Fördjupningsutbildningen kommer att ges under 2-3 tillfällen nästa år, och då även utanför region Mälardalen

Utvecklingsprojektet ”Rätten till Friluftsliv” drivs med stöd av Svenska Postkodlotteriet, och med expertstöd från Attention Utbildning.

Hur ser kunskapen om ADHD och autism ut i Friluftsfrämjandet idag? Läs medlemsenkäten här (se under Viktiga länkar)

 

Ilona Jonsson Lindblad

Utbildningsutvecklare för Rätten till Friluftsliv

ilona.jonsson.lindblad@friluftsframjandet.se

073-404 22 01

Till filmen "En del av mig"

Till filmen