Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Bli vandringsledare

Som ideell ledare bidrar du med din tid, kunskap och ditt engagemang. Oavsett om du är kunskapsjägare, livsnjutare, sällskapssökare eller äventyrare så finns det en vandring för dig. Att vandra är ett fantastiskt sätt att uppleva naturen, få motion och koppla av i vardagen.

Friluftsfrämjandet arrangerar varje år hundratals vandringar, allt från längre turer över flera dagar till dagsturer i närmaste naturområde. Vandringarna anpassas utifrån deltagarnas förmåga. Många av våra vandringar har dessutom ett tema, t.ex. bushcraft, skogsbad, rullstol, kulturmiljöer, puls och motion, snöskor, o.s.v. Vandringarna kan innehålla övernattning, exempelvis i stuga eller tält.

Intresset för vandring ökar och vi behöver därför bli fler vandringsledare.

Friluftsliv för alla

Friluftsfrämjandet skapar roliga, trygga och lärorika äventyr – på fjället, vattnet, snön, isen och i skogen. Vi strävar efter att spegla samhällets mångfald och erbjuda verksamhet som är välkomnande, anpassad och trygg för alla.

Det du ger, får du mångfalt tillbaka

Som ideell ledare bidrar du med tid, kunskap och engagemang. Tillsammans med tusentals andra ledare verkar du för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen.

I gengäld erbjuder Friluftsfrämjandet dig utbildning och utveckling, gemenskap med likasinnade och chansen att leda äventyr.

Så funkar utbildningen

Friluftsfrämjandets ledare utbildas inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin. Utbildningsmetodiken kännetecknas av friluftsupplevelser, samt dialog och reflektion, genom olika metoder. 

Målet med utbildningen är färdigheter för att leda grupper. Genom utbildningen skapas insikt om ditt ledarskap, deltagarnas upplevelser och gruppens olikheter. Som ledare behöver du trivas med samarbete i grupp.

Ledarutbildningen för vandring (låglandsterräng) är normalt tre dagar. Samtliga delar är obligatoriska. Utbildningen fokuserar på ledarskap, planering, fysik, utrustning och allemansrätten.

Att leda vandringar i fjällterräng är en annan ledarutbildning, som du kan läsa om här.

Förkunskaper

Förkunskapskraven (när du ska börja ledarutbildningen) är att du ska vara medlem, vara en god företrädare för Friluftsfrämjandet, ha stöd av din lokalavdelning, ha genomfört e-utbildningen om Friluftsfrämjandets värdegrund, samt ha god vana av vandring. Vi rekommenderar dessutom att du har gått en första hjälpen-utbildning de senaste två åren.

Om du vill bli ledare för vandring men ännu inte klarar förkunskapskraven – skaffa gärna mer erfarenhet genom att först delta i vår verksamhet.

Om du har frågor om utbildningen för vandringsledare så kontakta din lokalavdelning.
 

Intresseanmälan

Skicka in en intresseanmälan så kontaktar din lokalavdelning dig. Kanske tar det en vecka eller två, eftersom lokalavdelningarna jobbar ideellt. Vad roligt att du är nyfiken på att bli ledare i vandring – varmt välkommen!

Är du medlem i Friluftsfrämjandet? *

Möt våra ledare

Anna, ledare vandring

–Jag brinner för friluftslivet. Eller nej! Jag brinner för att dela med mig av det. Det finns så många människor som inte har en naturlig ingång till naturen och med mitt engagemang vill jag göra det tillgängligt framförallt för fler unga t.ex de som är nya i Sverige eller av någon annan anledning kan behöva en ”puff” till friluftslivet.

Kristian, ledare Vildmarksäventyr

–Det är mötet med människor. Det är därför jag gör det. Det finns ingenting man får så mycket energi och inspiration från som att dela en stund med någon. Jag har engagerat mig länge i Friluftsfrämjandet, både som ledare i ungdomsverksamheten och nu som en del av utbildningsteamet för verksamheten. Tillsammans med min "sparringpartner" håller jag i många utbildningar för nya ungdomsledare. Varje gång undrar vi varför vi håller på, det fyller helgerna och tar tid från annat. Men det är så jädrans kul.

Sofia, ledare vandring

Det var kärlek vid första ögonkastet. Ryggsäcken var visserligen för tung och sovsäcken alldeles för dålig, men det spelade ingen roll. Det var min första längre vandring på egen hand, precis på höstkanten – och jag var redan frälst. Men för att våga ta det första klivet kan det, för många, vara helt avgörande att ha en erfaren ledare att ta spår på. Det är därför jag är ledare.

Mer på Instagram