Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Bli naturparkourledare

Friluftsfrämjandet skapar roliga, trygga och lärorika äventyr. Tillsammans upptäcker vi skogssnårets oändliga möjligheter när vi tar oss fram på det fortaste, smidigaste och kreativaste sätten vi kan hitta på.

I Naturparkour är upplevelsen i centrum precis som i alla våra verksamhetsgrenar och här är vi alla medupptäckare. Naturparkouräventyr kan vem som helst leda som har gått Friluftsfrämjandets Naturparkourledarutbildning. Du behöver alltså inte vara avancerad i parkour redan. Grunden till Friluftsfrämjandets parkouräventyr är att vi lär oss tillsammans –  ledarens roll är att lägga upp pass, se till att gruppen är trygg och har roligt. Du som ledare kan också inspirera gruppen via rörelser, liksom vem som helst av deltagarna också kan göra.

I Naturparkour finns inga ”rätt” och ”fel”, det finns bara olika sätt att ta sig från punkt A till punkt B i naturen. Vissa sätt är mer effektiva än andra – som utövare gäller det att hitta ditt sätt att göra en rörelse. Därför är det både bra och viktigt att träna ihop med andra som rör sig på olika sätt än du gör, oavsett parkourerfarenhet.

Bli inspirerad av Tyresö lokalavdelning och få tips om hur de startade naturparkour för att upptäcka naturen tillsammans med nya målgrupper. Eller av de tre unga killarna som startade upp naturparkour i Borensberg. Vi tipsar gärna om fler lokalavdelningar som är igång - hör av dig, se kontaktuppgifter nedan.

Fokus ledarskap

Som ledare inom Friluftsfrämjandet utbildas du inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin. Målet med ledarutbildningen är att du ska få kunskaper och färdigheter för att tryggt och tydligt kunna leda grupper. I fokus står ditt ledarskap – förmågan att utifrån dina erfarenheter och egenskaper kunna reflektera över och utveckla dig själv som ledare.

Friluftsfrämjandets utbildningsmetodik kännetecknas av friluftsupplevelser, dialog och reflektion. I det enskilda utbildningspasset tillämpar vi en mängd olika metoder och arbetssätt. Genom att stimulera dialog, reflektion och erfarenhetsutbyte skapas en djupare insikt om det egna ledarskapet, deltagarnas olikheter och gruppens upplevelse. Som ledare behöver du ha god social förmåga och trivas med samarbete i grupp.

Friluftsfrämjandets kajakledare utbildas i föreningskunskap, ledarskap, friluftsteknik, navigation, säkerhet, pedagogik, paddelteknik, planering och allemansrätten.

Det du ger, får du mångfalt tillbaka

Som ledare hos oss bidrar du med tid, kunskap och engagemang. Tillsammans med tusentals andra ideellt aktiva ledare skapar du små som stora äventyr för gammal som ung. Tillsammans gör vi friluftslivet tryggt och tillgängligt samtidigt som vi verkar för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen.

I gengäld erbjuder Friluftsfrämjandet dig utbildning, personlig utveckling, gemenskap, ett nätverk av likasinnade, och chansen att leda äventyr. Som ledare får du utöver medlemsrabatter ytterligare rabatter och erbjudanden.

Hur går utbildningen till?

Naturparkourutbildningen är uppdelad i två block. Detta för att den ska vara flexibel och passa verksamhetens behov på bästa möjliga sätt.

Dag 1 / block 1 – Naturparkour (utomhus om väder tillåter) 
Vi går igenom grunderna i Naturparkour och metoder för att lära ut.
Du som är utbildad och aktiv ledare i någon annan gren i Friluftsfrämjandet kan välja att bara gå dag 1/block 1

Dag 2 / block 2 – Friluftsfrämjandet ledarskap (inomhus och utomhus)
För att bli ledare inom Friluftsfrämjandet behöver vi känna till Friluftsfrämjandets förhållningssätt till ledarskap.
Är du redan aktiv parkourutövare och van att leda parkour så kan du välja att bara gå dag 2/block 2

Är du varken utbildad ledare i Friluftsfrämjandet eller parkourutövare går du båda dagarna/ båda blocken.

Om du vill bli naturparkourledare men inte känner dig helt redo så är du varmt välkommen att skaffa dig mer erfarenhet genom att delta i vår verksamhet. Läs mer om naturparkourverksamheten här.

Är du redo att bli ledare för naturparkour?

Om du vill utbilda dig till naturparkourledade inom Friluftsfrämjandet ber vi dig fylla i intresseanmälan nedan.

Kanske har din lokalavdelning ingen verksamhet för naturparkour. I så fall kan du byta lokalavdelning genom att kontakta medlemsservice. Eller, hjälpa din lokalavdelning starta upp verksamhet inom ditt intresseområde. Du kommer inte att känna dig ensam – vi är många ledare i hela landet som stöttar varandra.

Om du har frågor om ledarutbildningen för kajak så kontakta din lokalavdelning.

Vill du bli naturparkourledare?

Skicka in en intresseanmälan här nedanför, så ser vi till att du kommer i kontakt med din lokalavdelning, och hittar en ledarutbildning som passar dig. Kanske tar det ett par dagar innan någon kontaktar dig, eftersom lokalavdelningarna jobbar ideellt.

Är du medlem i Friluftsfrämjandet?