Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Utbilda dig till ledare för mountainbike

Över stock och sten, uppför och utför, på stigar och grusvägar – att cykla mountainbike är ett kul sätt att upptäcka naturen. Men du behöver ha bra koll på cykeln, allemansrätten och balansen i kurvorna.

Friluftsfrämjandets mountainbike-verksamhet kan vara en serie vardagskvällar med kul övningar i grupp eller ett större äventyr som stäcker sig över flera dagar. Verksamheten sker utan tävling och prestationskrav, och anpassas alltid utifrån deltagarnas förmåga.

Intresset för mountainbike ökar och vi behöver därför bli fler ledare för mountainbike.

Friluftsliv för alla

Friluftsfrämjandet skapar roliga, trygga och lärorika äventyr – på fjället, vattnet, snön, isen och i skogen. Vi strävar efter att spegla samhällets mångfald och erbjuda verksamhet som är välkomnande, anpassad och trygg för alla.

Det du ger, får du mångfalt tillbaka

Som ideell ledare bidrar du med tid, kunskap och engagemang. Tillsammans med tusentals andra ledare verkar du för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen.

I gengäld erbjuder Friluftsfrämjandet dig utbildning och utveckling, gemenskap med likasinnade och chansen att leda äventyr. Som mountainbikeledare får du möjlighet att se både barn och vuxna utvecklas, växa och lära sig nya saker. Att ta med en grupp ut på stigarna, öva tekniska moment och se dem övervinna hinder är en fantastisk känsla. Liksom känslan av att få dela med sig av årstidernas växlingar, på cykel, nära naturen.

a a a

Så funkar utbildningen

Friluftsfrämjandets ledare utbildas inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin. Utbildningsmetodiken kännetecknas av friluftsupplevelser, samt dialog och reflektion, genom olika metoder.

Målet med utbildningen är färdigheter för att leda grupper. Genom utbildningen skapas insikt om ditt ledarskap, deltagarnas upplevelser och gruppens olikheter. Som ledare behöver du trivas med samarbete i grupp. 

Ledarutbildningen för mountainbike är normalt tre dagar. Samtliga delar är obligatoriska. Utbildningen fokuserar på ledarskap, teknik, säkerhet, mekanik, utrustning, planering samt allemansrätten. Du lär dig att leda både barn och vuxna. Under utbildningen får du träna på att sätta ord på hur du lär ut tekniska moment och du får också med dig ett uppslag teknikövningar och lekar som fungerar såväl på barn som på vuxna.

Under ledarutbildningen har du möjlighet att skapa ett nätverk av ledarkollegor som du fortsättningsvis kan dela idéer och tankar med.

Förkunskaper

Förkunskapskraven (när du ska börja ledarutbildningen) är att du ska vara medlem, vara en god företrädare för Friluftsfrämjandet, ha stöd av din lokalavdelning, ha genomfört e-utbildningen om Friluftsfrämjandets värdegrund, samt ha god vana av cykling i olika terräng. Vi rekommenderar dessutom att du har gått en första hjälpen-utbildning de senaste två åren.

Ledartrappa, bli hjälpledare först innan ledare

Om du vill bli ledare för mountainbike men ännu inte klarar förkunskapskraven – skaffa gärna mer erfarenhet genom att först delta i vår verksamhet.

Om du har frågor så kontakta din lokalavdelning.

Är du intresserad?

Om du är intresserad av att utbilda dig till ledare inom Friluftsfrämjandet ber vi dig fylla i intresseanmälan nedan, så kontaktar vi dig inom en vecka eller två.

Är du medlem i Friluftsfrämjandet? *

Möt våra ledare

Peter

-Vi andas in doften av solvarma tallbarr och kottar. Då och då stannar vi till, ibland för att titta närmare på olika hinder och prata teknik, ibland bara för att avnjuta en vacker vy.

Annika

-Att vara ledare är kul! Jag skulle kunna tänka mig att utbilda mig till fjälledare också, och köra cykelturer i fjällen. Eller kanske paddling, kajak eller något annat skoj.

Alexander

–Ni får cykla över mig hur många gånger ni vill, brukar jag säga, medan jag backandes håller i deras styre i nedförsbackarna. Då skrattar barnen alltid.

Mer på Instagram