Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Vill du leda vildmarksäventyr?

Vildmarksäventyr är popcorn i vindskydd, sovsäck och stjärnhimmel, vänner och lägereld, kanoter och kartor, o.s.v. Det är helt enkelt allt det bästa inom friluftsliv.

⁠”Vildmarksäventyr” är Friluftsfrämjandets verksamhet för barn, ungdomar och unga vuxna: Strövare (7–8 år), Frilufsarna (9–13 år), TVM Äventyrsgrupper (14–25 år) och Äventyrliga familjen. Verksamheten anpassas efter ålder, men består oftast av regelbundna träffar ett par timmar i ett naturområde nära samt några övernattningar per årstid.

Som ledare till Vildmarksäventyr ger du unga ett alternativ till skärmar och surfplattor. Genom att umgås i skog och natur får de en chans att slippa stressen för en stund och leva mer i nuet.

Friluftsfrämjandet kämpar för att alla ska ges möjlighet att uppleva friluftsliv, och särskilt viktig är gruppen ungdomar. Vi vill därför bli fler ledare som skapar Vildmarksäventyr för unga.

Friluftsliv för alla

Friluftsfrämjandet skapar roliga, trygga och lärorika äventyr – på fjället, vattnet, snön, isen och i skogen. Vi strävar efter att spegla samhällets mångfald och erbjuda verksamhet som är välkomnande, anpassad och trygg för alla.

Det du ger, får du mångfalt tillbaka

Som ideell ledare bidrar du med tid, kunskap och engagemang. Tillsammans med tusentals andra ledare verkar du för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen. I gengäld erbjuder Friluftsfrämjandet dig utbildning och utveckling, gemenskap med likasinnade och chansen att leda äventyr.1878_FF_jan2020_urval_Niclas_Vestefjell_880x440.png

Så funkar utbildningen

Friluftsfrämjandets ledare utbildas inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin. Utbildningsmetodiken kännetecknas av friluftsupplevelser, samt dialog och reflektion, genom olika metoder.

Målet med utbildningen är färdigheter för att leda grupper. Genom utbildningen skapas insikt om ditt ledarskap, deltagarnas upplevelser och gruppens olikheter. Som ledare behöver du trivas med samarbete i grupp.

Ledarutbildningen för Vildmarksäventyr är normalt tre dagar. Samtliga delar är obligatoriska. Utbildningen fokuserar på ledarskap, barn och ungas utveckling och behov, allemansrätten, utrustning, säkerhet och trygghet, teknik, planering, samt lekar, sånger, ramsor och sagor.

Så går du från deltagare till ledare

Om du vill bli ledare för Vildmarksäventyr men ännu inte klarar förkunskapskraven – skaffa gärna mer erfarenhet genom att först delta i vår verksamhet.

Förkunskaper

Förkunskapskraven (när du ska börja ledarutbildningen) är att du ska vara medlem, vara en god företrädare för Friluftsfrämjandet, ha stöd av din lokalavdelning, samt ha genomfört e-utbildningen om Friluftsfrämjandets värdegrund. Vi rekommenderar dessutom att du har gått en första hjälpen-utbildning de senaste två åren.

Om du har frågor om Vildmarksäventyr eller ledarutbildningen så kontakta din lokalavdelning.

Vill du leda vildmarksäventyr?

Skicka in en intresseanmälan så kontaktar din lokalavdelning dig. Kanske tar det en vecka eller två, eftersom lokalavdelningarna jobbar ideellt. Vad roligt att du är nyfiken på att bli ledare – varmt välkommen!

Är du medlem i Friluftsfrämjandet? *

Möt våra ledare

Kristian, vildmarksäventyr

–Det är mötet med människor. Det är därför jag gör det. Det finns ingenting man får så mycket energi och inspiration från som att dela en stund med någon.

Malin, vildmarksäventyr

–Det är viktigt att inte behöva förändra sig för att få vara med. Att naturen och friluftslivet är för dem, där de får vara precis som de är. Med olika bakgrund. Med eller utan diagnoser.⁠⠀

Mer på Instagram