Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Bli ledare för längdskidor

Längdskidåkning är rörelseglädje, och intresset för längdskidåkning ökar. På tio platser runt om i Sverige skapar Friluftsfrämjandets ledare för längdskidor roliga, trygga och lärorika äventyr, för alla åldrar. Våra ledare för längdskidåkning utbildas med fokus på ledarskap, rörelseanalys, teknik, pedagogik och metodik, säkerhet och utrustning.

Som motionsform och upplevelse av vinterlandskapet är längdskidor en fantastisk aktivitet. Tillsammans med våra ledare kan barn och nybörjare lära sig åka längdskidor. För de mer erfarna erbjuder vi möjligheten att fortsätta utveckla sin åkning, exempelvis med fokus på olika åkstilar och hur du bäst åker uppför och utför. All verksamhet inom Friluftsfrämjandet sker utan tävling och prestationskrav.

Ledarskap i fokus

Som ledare inom Friluftsfrämjandet utbildas du inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin. Målet med ledarutbildningen är att du ska få kunskaper och färdigheter för att tryggt och tydligt kunna leda grupper. I fokus står ditt ledarskap – förmågan att utifrån dina erfarenheter och egenskaper kunna reflektera över och utveckla dig själv som ledare.

Friluftsupplevelser, dialog och reflektion

Friluftsfrämjandets utbildningsmetodik kännetecknas av friluftsupplevelser, dialog och reflektion. I det enskilda utbildningspasset tillämpar vi en mängd olika metoder och arbetssätt. Genom att stimulera dialog, reflektion och erfarenhetsutbyte skapas en djupare insikt om det egna ledarskapet, deltagarnas olikheter och gruppens upplevelse. Som ledare behöver du ha god social förmåga och trivas med samarbete i grupp.

Det du ger, får du mångfalt tillbaka

Som ledare hos oss bidrar du med tid, kunskap och engagemang. Tillsammans med tusentals andra ideellt aktiva ledare skapar du små som stora äventyr för gammal som ung. Tillsammans gör vi friluftslivet tryggt och tillgängligt, samtidigt som vi verkar för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen.

I gengäld erbjuder Friluftsfrämjandet dig utbildning, personlig utveckling, gemenskap, ett nätverk av likasinnade och chansen att leda äventyr. Som ledare får du utöver medlemsrabatter ytterligare rabatter och erbjudanden.

Så funkar ledarutbildningen för längdskidor

Utbildningen för att leda längdskidskola med barn är normalt tre dagar: fredag morgon till söndag eftermiddag, från tidig morgon till sen kväll. Samtliga delar är obligatoriska.

Ledarutbildningen för att leda grupper med vuxna är indelad i två nivåer.

  • Nivå 1 omfattar 3 heldagar och är för ledare som ska leda grupper som består av nybörjare till och med motionsåkare.
  • Nivå 2 är ytterligare 3 dagar och är för ledare som ska leda grupper med fokus på utveckling av skidtekniken, upp till och med avancerad åkare, klassisk stil. Deltagande i nivå 2 förutsätter godkänd nivå 1. Samtliga delar är obligatoriska.

Förkunskapskrav

För att kunna bli ledare i Friluftsfrämjandet ska du vara medlem, vara en god företrädare för Friluftsfrämjandet, ha stöd av din lokalavdelning, ha god vana av längdskidor, samt att du har genomfört e-utbildningen Friluftsfrämjandets värdegrundsutbildning. Vi rekommenderar att du har genomgått minst en första hjälpen-utbildning under de senaste två åren.

Om du vill bli ledare för längdskidor men ännu inte har tillräckliga kunskaper kan du skaffa dig mer erfarenhet genom att först delta i vår verksamhet.

Att bli skidlärare (inom alpin-, telemark- och snowboardåkning) är en annan utbildning, som du kan läsa om här.

Om du har frågor om ledarutbildningen för längdskidor kontakta din lokalavdelning.

Vill du bli ledare för längdskidor i Friluftsfrämjandet?

Skicka in en intresseanmälan så ser vi till att du kommer i kontakt med din lokalavdelning och hittar en ledarutbildning som passar dig. Kanske tar det ett par dagar innan någon kontaktar dig, eftersom lokalavdelningarna jobbar ideellt. Fält markerade med * är obligatoriska.

Är du medlem i Friluftsfrämjandet? *

Eva, ledare längdskidor

–Naturen är min plats för återhämtning. Möjligheten att varva ner och tanka energi ger mig ett hållbart livstempo som verkligen bidrar till mitt välmående. Naturen skapar balans för oss i ett annars ganska stressat och digitaliserat samhälle.