Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Bli kajakledare

Att klyva en spegelblank yta, surfa i skummande vågor, eller låta kajaken smyga fram i grunda vatten är fantastiska upplevelser.

Många av Friluftsfrämjandets lokalavdelningar erbjuder kajakäventyr. Allt från kortare paddlingar med fokus på teknik och övningar, till längre turer med mängder av friluftsliv och upplevelser.

Våra paddlingar är populära, och vi behöver därför bli fler ledare.

Friluftsliv för alla

Friluftsfrämjandet skapar roliga, trygga och lärorika äventyr – på fjället, vattnet, snön, isen och i skogen. Vi strävar efter att spegla samhällets mångfald och erbjuda verksamhet som är välkomnande, anpassad och trygg för alla.

Det du ger, får du mångfalt tillbaka

Som ledare i kajak får du möjlighet att paddla både med nybörjare och mer erfarna paddlare tillsammans i en miljö som vi alla uppskattar. Där vi hittar livsglädje, mår bra och är i samklang med naturen. 

Vi är ett stort nätverk av kajakledare i Friluftsfrämjandet som gärna delar med oss av våra erfarenheter – här har du mycket att lära och vi hoppas få lära av dig. 

Så funkar utbildningen

Friluftsfrämjandets ledare utbildas inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin. Utbildningsmetodiken kännetecknas av friluftsupplevelser, samt dialog och reflektion, genom olika metoder.

Målet med utbildningen är färdigheter för att leda grupper. Genom utbildningen skapas insikt om ditt ledarskap, deltagarnas upplevelser och gruppens olikheter. Som ledare behöver du trivas med samarbete i grupp.

Ledarutbildningen för kajak är indelad i två steg. Steg 1 omfattar 6–9 dagar, fördelat på minst två kurstillfällen. Målet med steg 1 är att du ska kunna leda en grupp på skyddade vatten.

Steg 2 omfattar ytterligare 6–8 dagar, fördelat på minst två kurstillfällen. Målet med steg 2 är att du ska kunna planera tur och leda en grupp på exponerat vatten med beaktande av gott sjömanskap.

Samtliga delar är obligatoriska. Utbildningen fokuserar på ledarskap, teknik, säkerhet, navigation, paddelteknik, planering och allemansrätten.

Förkunskaper

Förkunskapskraven (när du ska börja ledarutbildningen) är att du ska vara medlem, vara en god företrädare för Friluftsfrämjandet och ha stöd av din lokalavdelning. Du ska ha varit ute på flera heldagsturer och paddlat 2–3 timmar i sträck, varav minst två turer med Friluftsfrämjandet. Vi rekommenderar dessutom att du har gått en första hjälpen-utbildning de senaste två åren.

"Du kan tänka så här om förkunskaperna: När du paddlar med gruppen ska du ha 80% av din kapacitet på att se till att gruppen har det bra och 20% av din kapacitet på din egen paddling och navigation. Det är ett mått på hur van paddlare du behöver vara och i vilka vatten du ska paddla i med dina framtida grupper.”
Carl Crafoord, verksamhetsansvarig för kajak

Om du är intresserad av att bli ledare, följ med på våra turer så ser du om vårt sätt att paddla passar dig.

Om du har frågor om ledarutbildningen för kajak så kontakta din lokalavdelning.

Vill du bli ledare för kajak i Friluftsfrämjandet?

Skicka in en intresseanmälan så kontaktar din lokalavdelning dig. Kanske tar det en vecka eller två, eftersom lokalavdelningarna jobbar ideellt. Vad roligt att du är nyfiken på att bli ledare i kajak – varmt välkommen!

Är du medlem i Friluftsfrämjandet?

Möt våra ledare

Lars

–Jag vill få folk att flytta på gränserna en aning. Det finns så många som vill komma ut i naturen men som inte riktigt vågar. Och att få folk att våga – det tycker jag är min viktigaste uppgift som ledare.

Marina

-Jag vill skapa äventyr där jag får möjlighet att påverka grupper av människor genom både fysisk aktivitet och naturupplevelser.

Mer på Instagram