Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Temakvällar och praktikturer

Varje år arrangerar vi temakvällar och praktikturer då du får lära dig mera om is och skridskoåkning.

Tid, plats och pris för dessa annonseras i Aktivitetshanteraren här på hemsidan (på sidan Våra skridskoturer) och i Träff & Turbladet.

Säkerhet, utrustning, åkteknik.

En temakväll då vi går igenom hur man beter sig för att åka säkert, lämplig utrustning, hur man packar sin ryggsäck på bästa sätt, för- och nackdelar med olika typer av skridskor och visar hur man kan bryna sina skridskor själv. Vi går också igenom åktekniken.

Säkerhet

På denna praktiktur får du tillfälle att öva på det vi har lärt oss under temakvällen. Du måste ha varit med på temakvällen för att vara med på praktikdagen!

Åkteknik

En praktiktur då vi tränar på åktekniken. Rätt teknik är nyckeln till en "vilsam upplevelse" eller "häpnadsväckande uthållighet". Detta är en naturlig fortsättning på temakvällen men du har stort utbyte av turen även om du inte är med på temakvällen.

Iskunskap

En temakväll då du lär dig det viktigaste om isbildning, isens utveckling, dess bärighet och vad det innebär för åkningen. Genom att förstå isen och dess utveckling blir du en bättre långfärdsskridskoåkare som kan göra egna bedömningar. Vi visar bilder och du får tillfälle till frågor och diskussioner.

Iskunskap i praktiken

En skridskotur då vi letar upp "intressant och pedagogisk" is. Vi pikar, mäter tjockleken, testar, frågar och diskuterar allt vi hittar i isväg. Detta är en naturlig fortsättning på temakvällen "Iskunskap" men du har stort utbyte av turen även om du inte är med på temakvällen. Du bör ha skridskovana eftersom den is vi åker på inte alltid är lättåkt.