Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Vandringsrapporter hösten 2014

Här kan du läsa beskrivningar om ett urval av tidigare års vandringar.

Sjätte höstvandringen 4 oktober.

Tillsammans med Svenska Turistföreningen företog vi en vandring delvis på Gästrikeleden med start i Hemlingby, Gävle.
Det blev en stor grupp på 35 personer som denna dag gav sig ut i fint höstväder. Detta blev höstens längsta vandring med 17 km i lätt terräng. Ledare var Per Ove Wikström.

Femte höstvandringen 28 september.

Jäderforsrundan startade vid bygdens klubbstuga där 17 vandringssugna personer mötte upp. En sevärdhet efter Kanalvägen besöktes, där det på 1840-talet uppfördes en gård, Kungshatt. Här var det lämpligt att rasta vid forkörning till och från Gävle. Av gården finns i dag kvar en del av jordkällaren och grundstenar efter andra byggnader.
Vid Landtjärnen rastade vi i ett fantastiskt väder med sol, värme och vackra höstfärger.
Nästa stopp på blev på Råbäcksvägen vid Jugas fäbod som härstammar från gården Jugas i Överbyn, Högbo. På gården bodde under ett antal år från 1918 familjen Kalle och Erika Johnsson med sina tre döttrar. Kalle var bonde med egna djur på gården, Erika arbetade på mejeriet i Högbo och de tre barnen gick varje dag under skoltiden vägen fram och tillbaka genom skogen till Högbo.
Jäderforsundan, på 14 km, är ingen del av Gästrikeleden

Fjärde höstvandringen 21 september.

Turen gick från Hagalund till Storviks fäbodar tur - retur, ca 13 km. Denna söndag hängde regnet i luften men vi hade turen på vår sida, först efter lunchpausen vid fäbodarna kom de första dropparna. Kristina berättade om de många gårdarna i byarna runt om kring som samsades och drev stället tillsammans. Djuren släpptes ut på gemensamt bete. Endast ett fåtal hus står kvar i dag och brukas som sommarstugor.

Tredje höstvandringen 15 september.

Vandringen gick efter Kungshögsslingan väster om Österfärnebo mestadels på Gästrikeleden. Kungshögsleden tar dig till Kungshögshällarna. Från tornet på toppen får du en fin utsikt över skogslandskapet. Vår vandring mätte 13 km.

Ett tjugotal personer följde med i en mycket omväxlande terräng där höstvädret var strålande och Kungshögs fäbodar inbjöd till lunchrast. Under eftermiddagen passerade vi området där"Fjärrås"Hansson har lämnat spår efter sig i form av skulpturer och en egentillverkad gravsten som ligger där i väntan på hans hädanfärd.
Eftermiddagskaffet i ett vindskydd där tjärnen nedanför hade torkat ut. Riktigt spännande var det sedan att hitta spår efter varg som korsat den lätt dyiga sjöbottnen.

Rapport från höstens andra vandring

Den andra höstvandringen gick den 6 september till Pers Fäbodar. Fin tur i vackert höstväder med 11 personer som startade i Högbo. Vi följde först Gästrikeleden och tog sedan av in på Fäbodleden. Väl framme vid Pers fäbodar och efter att vi hade öppnat våra termosar kom två glada damer i kapp oss, de hade blivit sena och missat starten, köpt en karta i kiosken och vandrat efter. Snacka om att inte tappa sugen, vilka tjejer !!

Under rasten läste undertecknade från Ledbeskrivningen om Fäbodar och fäbodlivets betydelse under tiden från 1700-talet och fram till runt 1940.
Vi fick höra vackert spel på lergök -okarina - av Bengt-Erik Malmberg, passande på en gammal fäbod.
Tyvärr försvann huset i en brand för några år sedan. Kanske ett vindskydd kunde ersätta saknaden av en rastplats då avståndet (ca 6 km ) från Högbo Bruk i lätt terräng och väl märkt led passar även barnfamiljer.

Vandringshälsningar Ildri