Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Skridskoskola - barn och ungdom/vuxna

För alla från 5 till 100 år

I vår skridskoskola har vi kurser från nybörjare till avancerat!

Kurserna för barn omfattar sex tillfällen. En kurs på hösten och en kurs på vårterminen. 

Höstens kurs startar söndagen den 11 november 2018. Information och anmälan läggs ut på Järfälla lokalavdelnings hemsida den 11 oktober.

Vårens kurs startar söndagen den 13 januari 2019. Information och anmälan för vårkursen läggs ut på Järfälla lokalavdelnings hemsida den 18 november.

Kurserna för ungdomar och vuxna omfattar tre tillfällen. En kurs på hösten och en kurs på vårterminen. Samma startdatum och anmälningsstart som för barnen.

 

Barnskridskoskola, söndagar kl 9.00-9.50.                           För dig som är 5 - ca 9 år.

Här får barnen de första grunderna i att åka framåt, bromsa, svänga, vända och åka bakåt. Här går barnen vanligvis de första 2-3 åren. Genom roliga och spännande lekar som tillfredsställer barnens behov av fantasi och rörelse inspirerar ledarna barnen till träning och kunskap i skridskoteknik. Barnen delas in i mindre grupper utifrån kunskap och erfarenhet.

Skridskoskola, söndagar kl 10.00-10.50.                                 För dig som är ca 8 år och uppåt.

När barnen har gått ett par år och behärskar grunderna väl är det dags att lära sig mer skridskoteknik. Vi  tränar på att få upp farten och att bromsa tvärt, både med plogbroms och hockeystopp, översteg, saxa framåt och bakåt, snabba vändningar, åka riktigt snabbt och våga mer. Vi lär oss också att använda boll och klubba. Vi blandar teknikövningar, lekar, tävlingar och bandy. Vi delar också här in barnen i mindre grupper vid olika teknikövningar.

Skridskoskola Vuxen/ungdom

En kortkurs för dig som aldrig har åkt skridskor eller vill utveckla din skridskoteknik.

 

Utrustning

Hjälm och tjocka vantar är obligatoriskt på isen. Även om det är varmt i luften skyddar vantarna händerna vid ett eventuellt fall. Hjälmen (anpassad för skridskoåkning) ska vara inställd på huvudet så att en tunn mössa kan få plats under. Köp en ställbar hjälm, så att den kan ändras vid byte av mössa eller när barnet växer.

I barnskridskoskolan behövs inte munskydd eller galler. Det är viktigt att skridskorna är välslipade med skålslipning. Skridskorna ska slipas minst en gång per år eller ännu oftare.

Använd kläder som går att röra sig i och inte glipar i midjan. Se till att kläderna är rena eftersom vi inte vill ha sand och smuts på isen. När barn ska lära sig att åka skridskor är det viktigt att skridskorna inte är för stora. Köp inte skridskor att växa i. Ta för vana att besöka vår årliga bytesmarknad på hösten där urvuxna skridskor kan säljas och nya, i rätt storlek, kan inhandlas till ett förmånligt pris.

 

Skridskoskolan i förskolan

Friluftsfrämjandet i Järfälla har även skridskoskola på förskolan I Ur och Skur Skogsbacken.