Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Skidskolan

Välkommen till skidskolan i Järfälla för barn från 4 år, ungdomar och vuxna.

Titta gärna på fotoalbumet från Romme på vår Järfällas Facebook sida

Anmälan till skidskolan 2019 öppnar 29 oktober kl;13:00.

Grupperna hittar ni på första sidan där alla våra aktiviteter som är öppna finns.

Förtur till 2019 skidskola via cafevärd i Rocksta är stängd. För er som bokar Rocksta under VT och HT 2019 kommer att få en förtursplats i skidskolan 2020.

Anmäl er till rocksta caféhjälp här. 

Omfattning

Alpint

Barnskidskolan 4-5 år omfattar 4-6 lektioner à 45 min bereonde på grupp.Orkar alla deltagare kan lektionen fortsäta upp till ma 60 min.Tider se respektive aktivitet.

Barnskidskolan 5-12 år omfattar 6 lektioner à 1 timme och genomförs tre av helgerna vecka 4-6 (reservtillfällen beroende på snötillgång och tävlingar, dessa tillfällen kan variera mellan grupperna, helg i v. 7 är vanligast). 
Lektioner mellan kl 10.00-11.00 eller 11.30-12.30.

Vuxen/Ungdom och Freeskiers omfattar 4 lektioner à 1,5 timme och genomförs fyra vardagskvällar i vecka 4-6 (vecka 7 reserv beroende på snötillgång och tävlingar). Lektioner sker  Brukets och i Väsjöbacken.

Snowboard

7 år och uppåt och omfattar 4 lektioner á 1,5 timme och genomförs v. 5 och 6 i Bruket.

Observera att barnet måste fyllt minimiåldern för gruppen senast dagen då skidskolan börjar.

Skidskolan 2019

Avgifter

Alpint
Domherre (yngre; 4 år): 500 kr (4 tillfällen)
Domherre, Lämmel, Räv och Lokatt (yngre; 5-6 år): 800 kr 
Lämmel, Räv, Lokatt och Varg (Äldre; 7-12 år): 950 kr inkl. liftkort
Freeskiers (12-16 år): 1000 kr inkl. liftkort (sker i Väsjöbacken)
Vuxna: 1500 kr inkl. liftkort (sker i Bruket och Väsjöbacken)

Snowboard                                                                                                          Lämmel, Räv och Level I 950 kr.

Skidskoleavgiften betalas isamband med anmälan på nätet.

Om skidskolan inte kan fullföljas på grund av snöbrist, eller om gruppen inte startar p.g.a. för få deltagare, återbetas deltagarvgift, dock betalas ej medlemsavgift i Friluftsfrämjandet tillbaks. Friluftsfrämjandet återbetalar inte avgift på grund av deltagarens frånvaro.

 

Avbokning

Vid avbokning innan den 31 december 2018 betalas hela avgiften (minus en administrativ avgift på 100 kronor) tillbaks. Efter 1 januari 2019 krävs läkarintyg för återbetalning, även då utgår en administrativ avgift på 100 kronor. 

Platsen är personlig och kan inte överlåtas.

 

Utrustning

Godkänd skidhjälm (CE-EN 1077) är obligatorisk. För elevens säkerhet kontrollera innan kursen att utrustningen är i gott skick och att bindningarna är rätt inställda. Vallade och slipade skidor gör skidåkningen roligare och lättare. Nybörjare/barn använder inte stavar i början. Anpassa klädsel efter väder och se till att det finns möjlighet att ventilera klädseln.
Det finns ingen möjlighet att hyra utrustning i Bruketbacken. 

 

MÅL

Vår viktigaste uppgift är att sprida och skapa skidglädje i alla nivåer på skidskolan. Målen som är beskrivna i varje nivå uppnås genom trygghet och lek.

 

Föräldramedverkan

För de grupper som ännu inte åker lift i Brukets ganska branta backe har vi knappliftar som ni föräldrar drar upp barnen på.

 

Nivåindelning

Domherre 4-5 år (Gul)

Skidlek. För de allra yngsta som vill prova skidor. Vi bekantar oss med snö och skidor, men framförallt har vi roligt och leker.Föräldrar deltar under lektionstillfället.

Lämmel yngre 5–6 år (Grön)

Förkunskapskrav: Inga.

Nybörjarkurs där vi tränar på att hantera skidorna, bromsa och svänga i mycket lätta backar. 

Räv yngre 5–6 år (Blå)

Förkunskapskrav: Du kan bromsa, stanna och svänga i barnbacken själv. 
Lekfull fortsättningskurs för de minsta som redan kommit igång med sin skidåkning. Vi försöker bli ännu bättre på att svänga och bromsa i barnbacken för att sedan ge oss ut i skidområdets övriga nedfarter.

Lokatt yngre 5–6 år (Röd)

Förkunskapskrav: Du kan svänga, bromsa och stanna i de stora backarna. Du kan åka ankarlift själv. 
Avancerad kurs för de minsta som vill utnyttja hela skidområdet. Vi åker fartfyllt och lekfullt i hopp, gupp och alla typer av backar. Allt för att bli en ännu bättre och säkrare skidåkare.

Lämmel äldre 7–12 år (Grön)

Förkunskapskrav: Inga.

Nybörjarkurs där vi tränar på att hantera skidorna, bromsa, stanna och svänga i mycket lätta backar.

Räv äldre 7–12 år (Blå)

Förkunskapskrav: Du kan bromsa, stanna och svänga i lättare backar. 
Fortsättningskurs där vi blir säkrare och modigare. Vi kommer lära oss att åka ankarlift och testar de lite längre och större backarna.

Lokatt  äldre 7–12 år (Röd)

Förkunskapskrav: Du kan på ett kontrollerat sätt ta dig nedför de flesta backarna och åka ankarlift själv. 
Vi tar oss ut på äventyr med varierad åkning i olika sorters backar och terräng. Vi försöker hitta säkerhet, fart och rytm i vår åkning.

Varg 7–12 år (Svart)

Förkunskapskrav: Du kan åka med parallella skidor och klarar av ankarliften själv. Du vågar mycket och åker med bra fart.
Avancerad kurs med högt tempo. Vi åker i pucklar, hopp och alla typer av backar samtidigt som vi utvecklar vår skidfärdighet. Mycket fart under roliga och lekfulla förhållanden.

Freeskiers för ungdomar 13-16 år

Förkunskapskrav: Att du tar dig ner och upp med fart obehindrat i Bruketbacken..

Kurs för ungdomar som är intresserade av att kombinera skidskola med friåkning samt prova på hopp och rails. Vi kör fyra vardagskvällar (1,5 timme per gång) under veckorna 3-7 (beroende på snötillgång)Lektioner kommer att ske i Väsjöbacken där det finns en park.

Skidor Vuxna sker i Bruket och i Väsjöbacken

Skidor Vuxna Level 1 (grön)

Förkunskapskrav: Inga.

Nybörjarkurs för dig som vill testa på grunderna inom utförsåkning. Vi hjälper dig att bli bekant med din utrustning och hur du hanterar den. Vi tränar på att glida, svänga, stanna och åka lift.

Skidor Vuxna Level 2 (blå)

Förkunskapskrav: Du kan åka lift samt svänga, stanna och ta dig ner för de flacka backarna. 
Fortsättningskurs där vi försöker utveckla både vår teknik och vårt självförtroende. Vi strävar mot att åka med parallella skidor och få ett bättre flyt och kontroll i skidåkningen.

Skidor Vuxna Level 3 (röd)

Förkunskapskrav: Det här är kursen för dig som redan är en duktig skidåkare och har kontroll i medelsvåra backar, men som håller igen när det blir riktigt brant.
Vi hjälper dig att bli säkrare även här. Vi arbetar med farten för att hitta känslan i din åkning. Vår målsättning är att hitta ett flyt och säkerhet i alla typer av backar oavsett svårighetsgrad.

Skidor Vuxna Level 4 (svart)

Förkunskapskrav: Du kan åka i bra fart med kontroll i alla backar. 
Kurs för den avancerade skidåkaren som vill pröva på något extra både i och vid sidan om pisten. För att öka din känsla för skidåkningen arbetar vi med att hantera olika underlag i varierande terräng.

Carving vuxna

Förkunskapskrav: Att du har ett par carvingskidor och tar dig ner och upp obehindrat i Bruketbacken.

Kurs för vuxna som bytt till carvingskidor och vill få grunderna i hur man använder dem. En och en halv timma en vardagskväll under säsongen.