Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Vandringstips

Häng med på våra vandringar i hemmatrakterna! Här får du lite tips för att ha glädje av turerna.

Vandringstips

Detta gäller för dagsutflykter

Vid vandring är skorna den väsenligaste detaljen. Skorna bör räcka upp över anklarna, vara väl ingångna samt vattentäta. Skorna bör vara rymliga men inte för stora. Sulan måste ha ordenligt mönster.

Strumporna bör vara dubbla, en tunn innerstrumpa och en tjockare ytterstrumpa. Bomull undviks (kyler när de blir blöta av inträngande vatten eller av svett). Bättre med syntet för innerstrumpan och gärna ylle för ytterstrumpan.

Byxorna måste vara rivsäkra och ha hellånga byxben samt gärna vara vattentäta. Bomull undviks (kyler när de är blöta). Vattenflaska tas med i fickan.

Skjortan bör vara av syntet. Bomull undviks (kyler när den blir blöt).

Ytterplagget anpassas efter väder. Var beredd för regn eller blåst. Klä dig inte för varmt.

Vantar eller handledsvärmare anpassas efter vädret. Om du är rädd att tappa vantarna sätt på fångstrem.

Mössan bör ha styv skärm för att hindra att få grenar i ögonen. Mössan bör vara vattentät.

Karta som tål vatten ger bättre utbyte av turen.

Ryggsäcken bör vara välsittande med en volym på 25-35 liter. Att ha kapell på ryggsäcken gör ingen större nytta vid regn då sidan mot ryggen inte kan skyddas av kapellet. Då är det bättre att ha en vattentät innerpåse i ryggan tillräckligt stor för innehållet.

I ryggsäcken måste fika och värmande dryck medtas. Något värmande plagg t ex dunväst eller fleecetröja tas med i ryggan för rasten. Räkna med rast utomhus oavsett väder.

Ove Håkansson