Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Längdskidor

Fin motion i vacker miljö

Längdskidåkning förr och nu

Jag älskar att spänna på skidorna och ge mig ut på en tur i skogarna i Huddinge. Jag tycker också om nutidshistoria så jag passar på att bläddra i Årsskriften 1942 från Skidfrämjande ( Frilufts-främjandets föregångare)
Mycket riktigt hittar man kul detaljer ,som att skidor hittats i fynd ända från bronsåldern. Två meter långa och 16cm breda. Det var nog mycket lössnö på den tiden..

Man ser bara ett fåtal kvinnor på bilder och i text i årsboken. Skidåkning var tydligen en manlig företeelse. Minns ni när det blev ändring på den saken? Toini Gustavsson tog två guld i OS i Grenoble 1968 med sin fantastiskt rytmiska, vägvinnande och vackra åkstil. Efter det kom kvinnor oftare ut i skidspåren men proppen gick inte ur tunnan förrän Charlotte Kalla vann Tour de Ski och inledde en fantastisk karriär. Efter den dagen njuter både kvinnor och män av härlig skidåkning. Tack Kalla för det!
Harsa
Skidåkning är ju en fantastisk fin träningsform för hela kroppen. Under kriget ville man förbättra folkhälsan så skidåkning rekommenderades t.ex. via det s.k. riksskidmärket som kunde erövras om man åkte 10km på 1 timme och 30min. Ganska bra jobbat med den tidens utrustning. Första året deltog 200 000 personer.
Idag har vi ju lätta skidor och skidskor. Vi slipper valla om vi inte vill. Och spåren är lättåkta och snabba!
vi ut i vår grundkurs i längdskidåkning som arrangeras så fort det blir tillräckligt med snö. I år körde vi den redan i början av januari. Kul att se hur deltagare som aldrig stått på ett par skidor lär sig åka  i alla fall hyfsat på en dag. Teknik vid åkning inte bara på platten utan uppför och utför behöver finslipas för åkning utan vurpor. I kursen får man också information om olika skidtyper och hur och om man behöver valla. Det är viktigt för att inte bara ha bakhalt, vilket är skidåkarens värsta fiende!
I mars genomför vi också årligen en träningsresa till Harsa som är ett snösäkert område nära Järvsö med perfekta spår i fantastisk natur med olika svårighetsgrader. Resan brukar snabbt bli fulltecknad men tveka inte att ta dig dit för att träna. Skiduthyrning finns så du kan prova vilken modell du föredrar innan du handlar. Det finns billigt boende på vandrarhemmet

Skidåkning är för mig jättefin motion med samtidig naturupplevelse. Dessutom hinner man vara social och pratas vi på sin färd genom skogen.

Ut och åk! Så snart det finns natursnö fixas flera fina spår i Huddinge och Botkyrka

I Ågesta finns numera ett konstsnöspår som är mycket välskött och står emot t.o.m. regn

Vill du ha perfekta förhållanden kan man åka till Harsa eller Orsa Grönklitt som har fantastiska spår i fantastisk miljö och prisvärt boende

Rune Lindqvist