Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Har du testat fjällvandring?

För mig är en tur på kalfjället när man kanske framåt kvällskvisten tältar vid en brusande fors eller stilla sjö ungefär som att åka långfärdsskridskor - fast på sommaren.

Konstigt kanske du tänker men det finns flera likheter. Det första man tänker på är ju de fria vidderna med de vidunderliga vyerna. Jag brukat tjata om att vi ska stanna och titta bakåt. Går man uppför en fjällsluttning blir ju utsikten bakåt bättre och mera magnifik för varje steg. En stark närvarokänsla och samhörighet med, men också beroende av naturen och dess krafter gäller ju för både havsisar och fjällvärld. Vädret kan vara lynnigt och det gäller att vara förberedd, rätt utrustad och veta vad man gör för att en tur ska bli njutbar-och säker.

Liksom en skridskotur på några mil kan bli plågsam om orken tryter gäller det att ha hyfsad kondis i fjällen för att orka med när det bär uppför. Dess då skönare känns det när man kommer fram till målet för dagen och aldrig smakar maten godare än efter en lång vandring.

Vi har ordnat fjällvandringar i Huddinge lokalavdelning i många år nu. Vi har fastnat för en modell där man kan välja mellan tält och stuga helt enkelt för att alla ska trivas. VI tältar nära stugorna som ju inte ligger där de gör av en slump. Blir det busväder kan den som vill gå in i stugan och på den första turen kan det vara klokt att välja stugalternativet även om de flesta med tiden kommer att föredra friheten med tältning.

 

I år genomför vi en något enklare tur i Jämtland den 31 juli -7 augusti.
och en lite mera krävande i Lappland den 26 - 31 juli

Välkomna att delta. Man brukar inte ångra sig! Är turerna fulltecknade så ställ er gärna i kö. Avhopp förekommer.

Rune Lindqvist, fjälledare