Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Bra att tänka på inför skidskolestarten

Här är lite praktisk information inför skidskolestart.

 1. Kom i tid! Speciellt om ni ska hyra skidor.  När vintern äntligen kommit till Stockholm, snön ligger vit, solen skiner, det är ett par minusgrader och Flottsbro slutligen har kunnat öppna upp alla backar blir det knökfullt! När vi dessutom kör igång vår skidskola fyller vi, ledare och föräldrar, på med kanske 100 bilar till och då finns det stor risk för kaos på parkeringen trots att Lions kämpar på för att få det att fungera. Fundera på om ni kanske kan åka med två vuxna, en som tar barnen och en som tar hand om och parkerar bilen.
 2. Parkeringen sköts av Lions för att om möjligt minimera kaoset. De gör det utan vinstintresse och hela överskottet går till välgörande ändamål. Ha kontanter redo, de tar inte kort.
 3. Ta med er medlemskortet, eller om ni inte hittar det, ert medlemsnummer, och visa upp det för instruktören första gången. Det handlar om säkerhet och försäkringar. Alla som deltar i Friluftsfrämjandets verksamhet måste vara medlemmar.
 4. Uthyrningen öppnar i god tid för de av er som förbokat. Gör det via Flottsbros hemsida, annars kan ni få köa lång tid. När ni funderar över skidornas längd, så tänk att skidorna ska nå ungefär till bröstet på era barn. Hyr inte för stora pjäxor. I pjäxorna ska barnen ha lite tjockare vanliga strumpor, gärna ull, inga raggsockar. Stavar är inte nödvändigt, och direkt i vägen för de mindre barnen.
 5. Hjälm är obligatoriskt.
 6. Samling sker vid skidskoleboden. Den är placerad nedanför den backe som kallas ”Tävlingsbacken” (Den högra nedifrån sett, vid de stora liftarna.) Samling senare under kursen blir där instruktören efter avslutande säger att den ska vara.
 7. Vi kommer att ha en backvärd på plats under hela helgen för att svara på frågor och hjälpa er tillrätta. Ställ alla frågor till henne och inte till instruktörerna som har fullt upp med att få ihop och starta kurserna.
 8. Alla eventuella byten av grupp diskuteras med backvärden och inte med instruktörerna.
 9. Även om det är kallt ute så motstå frestelsen att klä på barnen överdrivet mycket kläder. De måste kunna röra sig också.
 10. Kissa innan lektion. 
 11. Föräldrar får gärna vara med och titta på om ni vill, men det är inget krav. Vår erfarenhet säger att i alla fall 4-6-åringarna i allmänhet är tryggare om en förälder finns i närheten. För 7-11-åringar är det inte lika viktigt. Ibland kan det fungera bättre om föräldern är borta. Då kommer instruktören be er att gå i väg en liten sväng. Respektera det i så fall.
 12. För Snöbollarna, 3-åringarna, fungerar det bäst om minst en förälder är närvarande.
 13. Om något barn är anmäld till en grupp som ligger över vad barnet klarar av, kan barnet inte fortsätta kursen eftersom det hindrar utvecklingen för de barn som har tillräcklig kunskapsnivå. Om det är möjligt försöker vi placera om felanmälda barn i en mer lämplig grupp, men om det inte är möjligt så kan vi tvingas plocka bort barnet helt från skidskolan. Eventuella synpunkter på detta om/när det händer, hanteras med backvärden och inte med instruktören. 
 14. Är ert barn överkvalificerat för gruppen kommer barnet att flyttas ”uppåt” nästa gång. Detta går i allmänhet att göra utan några problem. Det är instruktören som bestämmer om så ska ske eller ej.
 15. Om ert barn på något sätt har specialbehov så är det mycket bra om ni kan informera instruktören/skidskolan om detta innan kursen startar så får vi bättre förutsättningar att ge alla barn en bra upplevelse i skidskolan.
 16. Nybörjargrupperna kommer inte att åka lift första gången, det är inte säkert att de gör det andra eller tredje gången heller. Detta är inget konstigt utan en del av pedagogiken. Genom att gå på plan mark och uppför små backar blir barnen vän med skidorna, lär sig hur man står stilla när underlaget lutar, att hantera farten när de glider nedför, att själva bromsa farten och får en snabbare utveckling senare under kursen. Så ha tålamod. Lift kommer och alla kommer att lära sig det så småningom.

 

Så där, tror att det är svar på de flesta av de frågor som brukar dyka upp.

Vi ses i backen!

/Skidskolan 

 

Hyra av skidor

Behöver ni hyra skidor gör ni det enklast genom att förboka via nätet på Flottsbro skiduthyrning.

 

Hyra utrustning i Flottsbro