Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Vandring längs Dreviken

Upptaktsträff inför 2023

Vandring i Trångsundsskogen 18/2

En gråmulen lördag förmiddag med stormen Otto annalkandes, samlades ett gäng vana och aktiva vandringsledare tillsammans med några nyutbildade ledare för att gemensamt inleda 2023 års vandringssäsong.                                

 

Vandringen var initierad av Monica, men leddes av Ewa som är välbekant med naturen efter många års boende i området. Ewa och Ove turades om att berätta om området.

 

Naturen i Trångsundsskogens naturreservat består av gammelskog blandat med, som det står beskrivet i kartan för området; herrgårdspräglad lövskog. Området blev naturreservat 2006 och utökades 2009 och omfattas idag av 57 hektar och ägs av Huddinge kommun. Syftet med reservatet är bland annat att bevara och vårda områdets biologiska mångfald.

 

Vi startade vandringen vid naturreservatets parkering i korsningen Trångsundsvägen-Sjöängsvägen. Vandringsleden för dagen var en del av Huddingeleden. Eva ledde oss upp i skogen fram till infarten till den privata herrgårdsmarken som hör till Trångsunds Gård, där de två slingorna som finns i naturreservatet möts. 

 

Vid ledkorsningen tog vi av mot höger och vandrade längs med det som kallas för Sydslingan, en ca 2 km lång vandring där vi ungefär halvvägs möttes av en fantastisk utsikt över Trångsundet och Drevviken. Platsen lämpade sig väl för ett kortare fikastopp. Orten Trångsund har fått sitt namn av det trånga sund vi kunde se från utsiktsplatsen. Sundet heter ”Trångsundet”.

 

Efter fikat ledde Ewa oss tillbaka till den tidigare nämnda korsningen, där vi denna gång styrde våra steg på Norrslingan. Norrslingan erbjuder en annan sorts natur jämfört med Sydslingan. Norrslingan går över vackra hällmarker, en välbekant naturtyp i Huddinges skogar.

 

Vi passerade en skylt som varnade för Troll. Trots ”Trollväder” syntes tyvärr inte skymten av några Troll. Åtminstone inte denna gång…

 

Vi hörde vinden vina, och såg tallarna vaja. Rötter och bergshällar var hala pga flera dagars regnande och för årstiden milda väder. Vi gick därför inte upp till ”Fikatoppen” och ej heller ut till utsiktsplatsen ”Sjövyn”.

 

Vi passerade de relativt nybyggda villorna som ligger längs med Norrslingan vid naturreservatets nordvästra sida. Därefter ledde Ewa gruppen ner mot Sjöängsbadet. 

Vid Sjöängsbadet trotsade vi vinden och tände upp en eld för grillning. Monica bjöd på medhavd varm glögg med tilltugg. Vandringen avslutades med lunch vid Sjöängsbadets ena grillplats.

 

Två nya vandringsledare bytte telefonnummer och enades om att göra sin premiärtur som vandringsledare söndagen den 23/4.

 

Vandringsbeskrivningen här ovan är nertecknad av mig Carina, en av lokalavdelningens nya vandringsledare, som med dessa avslutande ord tackar Monica för initiativet till dagens vandring!

Med hopp och önskan om en vacker vår och en fin vandringssäsong 2023!

 

Carina Nilsson

vandringsledare