Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Främjandets historia

Friluftsfrämjandets historia 1892-2011

 

Friluftsfrämjandet har en lång historia. Mer än 100 år faktiskt. Här är några av milstolparna och höjdpunkterna genom åren.

Att frisk luft och fysisk aktivitet är nyttigt och roligt är ingen nyhet. För mer än hundra år sedan bildades det som skulle bli Friluftsfrämjandet. Målet var att fler skulle komma utomhus och röra på sig. Från början handlade det bara om skidåkning och mest om tävling. Det var fostrande, ansågs det, och stärkande för kropp och själ.

1908 bildades Svenska skidförbundet och tog över all tävlingsverksamhet på skidor. Då började den egentliga utvecklingen till det Friluftsfrämjandet är idag.

Järnvägar tog ungdomar ut i naturen 

I och med att järnvägarna byggdes ut skapades möjligheter för fler att ta sig till fjällen.

Man började åka längre turer på skidor och också vandra. Skidfrämjandet, som föreningen hette då, fokuserade mycket på att lära ut skidteknik och att skapa förutsättningar för ungdomar att kunna komma ut i naturen.

Ungdomens fjällfärder är berömda. Anläggningar som Storlien och Riksgränsen legendariska. Fjälledarutbildningarna blev stilbildande. Friluftsfrämjandet låg bakom alltihop.

Skidfrämjandet blev Skid- och Friluftsfrämjandet 1938 och föreningen blev mer och mer aktiv året runt. 1957 föddes en av Friluftsfrämjandets riktiga kändisar,

Skogsmulle. Genom åren har nära två miljoner barn fått lära sig och inspireras av Skogsmulle och hans vänner.

Räddade skogsdungar

Genom 60- och 70-talen spelade Friluftsfrämjandet en allt större roll då fler och fler städer byggdes ut. Med starka åsikter och höjda röster såg man till att skydda skogsdungar som skulle huggas ner. Återigen var det barnen och ungdomarna som hjärtat klappade för, och deras möjligheter till att komma ut i naturen.

Med utvecklade ledarutbildningar, med nya aktiviteter som långfärdsskridsko och kajak och med ett starkt engagemang för miljöfrågor har Friluftsfrämjandet fortsatt att spela en central roll i samhället.

Fortfarande ledande

Friluftsfrämjandet är idag, över hundra år sedan starten, fortfarande en av Sveriges ledande friluftsorganisationer. Att röra sig och att ta hand om miljön är aktuellare än någonsin. En verkligt modern 100-åring minsann.