Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Aktiviteter och program

Här kan du läsa om helgens program

Vandring

Det finns två härliga vandringar att välja bland. Banorna är snitslade och 16-17 kilometer långa i både obanad och banad terräng. En riktigt bra karta medföljer. Vandringarna startar klockan 09:00 båda dagarna och du väljer om du vill gå den norra eller södra sträckningen. På den norra tar du dig över ett kontrollerat vad vid Testeboån, medan den södra kan kombineras med kanot tillbaka till Smörnäs.

Turfhunt

Turfhunt är ett otroligt spännande och roligt sätt att ta sig runt i naturen och kan liknas vid en kombination av orientering och frågesport. Ta gärna med ett barn eller två! Ladda ned Turfhunt-appen på din telefon hemma. Sedan tar du dig runt den sex kilometer långa banan med hjälp av den. Du kommer att gå över ett kontrollerat vad på ditt äventyr.

Mountainbike-tävling

Vi kör två MTB-tävling runt Lundbosjön på söndagen. Den första startar 09:00 och handlar helt enkelt att komma så nära Jan Magnussons idealtid som möjligt. Hur snabb Janne är får du gissa och försöka cykla på samma tid. Den andra startar 12:00 och där vinner den som är snabbast till mål.

Kanot

Vattnen runt Smörnäs är perfekta paddelvatten, både för kanadensare och kajak. Passa på att låna en kanadensare och glid fram på Lundbosjön eller längs Testeboån tillsammans med barnen. Har du aldrig testat kajak förr? Då är det dags nu!

SUP

SUP står för Stand Up Paddle boarding. Du står upp på brädan och paddlar med en enbladig paddel. Det är lättare än man tror. Brädorna är stabila och alla kan lära sig tekniken på några minuter. Passa på att testa SUP på en av våra utlåningsbrädor.

Geocaching:

Geocaching är en härlig kombination av skattjakt och orientering. Men hjälp av en smartphone-app och GPS (fristående eller den du har i telefonen) söker du cacher i skogen. Det finns fem cacher runt Lundbosjön och du tar dig till dem med hjälp av kanot. Klockan nio båda dagarna står en instruktör redo för att hjälpa dig att komma igång!

 

Föredrag:

På lördagskvällen samlas vi i Smörnäs och lyssnar på spännande och inspirerande föredrag. Föredragslistan fylls på löpande och just nu har vi följande:

 

Elin Adler – Gröna bandet

Gröna bandet innebär att man med egen kraft vandrar drygt 130 mil längs hela den skandinaviska fjällkedjan, från Grövelsjön i söder till Treriksröset i norr, eller tvärtom. Elin berättar om sin vandring sommaren 2015, ger tips och inspiration för andra som är sugna på att ge sig på utmaningen.

Niclas Nilsson – Havspaddlarnas blå band

Niclas Nilsson har paddlat det Blå Bandet, vilket betyder att han tagit sig från Svinesund i söder till Haparanda i norr – drygt 200 mil. Enligt reglerna ska man paddla enmanskajak och ha med sig all utrustning helt utan support utifrån.

Lars Svanerud – Från Gästrikeskogen till Norska glaciärer

Lars tillbringar all sin lediga tid i naturen och har hunnit med många turer i den skandinaviska fjällkedjan. Till vardags jobbar han på Lantmäteriet, men driver också Trekkingguides Sweden. Lars visar bilder och berättar om några a de områden han besökt. Du får bl.a följa med ut i Gästrikeskogen, upp på den Skandinaviska fjällkedjan och ut på de vita vidderna på nordeuropas största glaciär Jostedalsbreen.