Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Äventyrliga familjen

Upplev naturen och pröva nya aktiviteter tillsammans med din familj!

Vision

Friluftsfrämjandets idé med Äventyrliga Familjen är att skapa tillfällen för familjer som vill uppleva äventyr tillsammans. Vår ambition med gruppen är att arrangera enklare friluftsäventyr varvat med möjligheten att prova på nya aktiviteter. Förutom att skapa umgänge och upplevelser för den egna familjen hoppas vi på att knyta band mellan familjerna, lära oss av varandra och ta oss an lite större äventyr framöver.

Målgrupp

Målgruppen är familjer där vuxna och barn vill uppleva saker tillsammans. Kanske har ni/barnen redan varit med på Knytte och Mulle, men ni vill gärna vara tillsammans i naturen när de kommer i strövarålder eller ni som har flera barn i olika åldrar och hellre vill ha dem i samma grupp än i olika. En ”familj” kan vara allt från en vuxen och ett barn till två vuxna och flera barn. Huvudsaklig målgrupp är barn i 6-8 år och huvudaktiviteterna anpassas efter den åldern. Upplägget på träffarna skall göra det möjligt för familjer med fler barn i olika åldrar att aktivt delta och uppleva ett äventyr. Vi vill försöka vara innovativa och flexibla så att det passar eller finns alternativ för mindre barn.

Deltagande

De vuxna deltagarna förväntas vara aktiva i gruppen både under och utanför träffarna, t.ex. att ta del av information inför träffarna och väl på plats vara närvarande och engagerade och hjälpa till t.ex. med att bära och laga mat.

Former

Vi träffas ca fem timmar en söndag i månaden, mellan 10:00 och 15:00. Vi äter gemensam lunch som vi lagar tillsammans i naturen. Vi vill upptäcka och förmedla att det är viktigt och härligt att vara utomhus alla årstider och att det går att anpassa aktiviteter efter säsong. Målet är att träffas hela året, med sommaruppehåll. Nackareservatet är vår hemma-miljö där vi ofta träffas, typiskt nära Hellasgården. Ibland ger vi oss av längre bort för specifika aktiviteter. En gång per termin övernattar vi i naturen

Aktiviteter

I första hand siktar vi på enklare naturupplevelser som t.ex. kortare vandringar och upplevelser i form av att resa vindskydd, plocka bär/svamp, kojbyggen, vildmarkskunskap, tälja pinnar, hinderbanor etc. Vi kommer också att leka mycket lekar.

Vi har för avsikt att varva tillfällena med mer materialintensiva aktiviteter så som t.ex. cykling, längdskidor eller skridskor. Exakt vilka aktiviteter vi tar oss an beror på intresse och tillgång till utrustning bland deltagarna.

Vi har också ambitionen att någon gång nyttja de olika kompetenser som finns inom eller utanför friluftsfrämjandet och prova på andra aktiviteter som t.ex. kanot, klättring, mountainbike och orientering.

Vi skall känna oss trygga med att arrangera aktiviteten antingen med kompetens hos oss ledare eller utifrån, samt att övriga deltagare i gruppen känner att de får prova något de är nyfikna på men kanske inte provat.