Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Vandring Lida-Handen med övernattning i Paradiset 2016

1-2 oktober 2016 vandrade 14 personer delvis på Sörmlandsleden men med avstickare bl.a. till dödisgropen på Pålamalm och till Södertörns högsta berg, Tornberget.

På lördagen startade vi från Lida friluftsgård på den ca 15 km långa sträckan till Paradiet. Detta var en vandring med lätt packning, så först lämnade vi det vi behövde för natten och söndagens mat till vår chaufför som körde detta och den av ledarna inhandlade middagsmaten till Paradiset. Solen sken och naturen vacker. Vi följde Sörmlandsleden i tre km och vek sedan av söderut upp på den mäktiga grusavlagringen Pålamalm och till åsgropen/dödisgropen i naturreservatet med samma namn. Vi gick ner i den 31 meter djupa gropen och upp igen där vi tog lunchrast och ledaren berättade om gropen och dess historia. Vi fortsatte över det helgtysta grustäktsområdet och efter fyra km på vägar och stigar var vi åter på Sörmlandsleden som vi följde till Kärrsjön där vid fikade i solen innan vi gick den sista biten till Paradiset.

Paradiset är ett torp med caféservering som kan hyras för enklare övernattning. Här mötte vår chaufför med packningen och middagsmaten. Ledaren delade ut uppgifter till den gemensamma middagsmatlagningen. Trots litet kök och bara två spisplattor gick matlagningen utmärkt. Vi åt tillsammans i gillestugan, med eld i öppna spisen, men sov både i gillestugan och torpet.

Söndag morgon vid ParadisetEfter att ha lagat och ätit frukost, packat och städat startade vi vid halvtiotiden. Det var friskt på morgonen men solen sken och snart var det varmt och vi gick ca 17 km till Handen. Vi började med att följaSörmlandsleden en km till sjön Trehörningen där vi lämnade leden och gick upp på Stockholms läns högsta berg, Tornberget 111 möh. Utsikten som förr sträckte sig ut till Utö var nu begränsad av tallar, men vi fikade och njöt ändå. På stigar och skogsvägar tog vi oss tillbaks till Sörmlandsleden och lunchade på en udde i sjön Öran. Och vidare till pendeltågsstationen i Handen där vår chaufför mötte upp med nattpackningen och vandringen avslutades vid halv fyratiden.

Ledare: Lars Hallgren & Ulf Alvér. Chafför: Curt Jansson

Foto: Lars Hallgren (1, 2, 4) & Curt Jansson (3)