Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Fjällvandring Nikkaluokta-Abisko 10-18 augusti 2018

Tio deltagare med två ledare vandrade Nikkaluokta till Abisko och bodde i fjällstugor. Vi turas om att laga middag åt alla, fyra personer var dag. Vi provsmakar de bär vi träffar på, kråkbär, blåbär, odon, hjortron. Och vi tittar på och namnger de blommor och andra växter vi ser.

Fredag 10/8. Anländer till Nikkaluokta mitt på dagen. På eftermiddagen gör vi en tur upp på Govggenjunni.

Lördag 11/8. Efter frukost i restaurangen går vi till Tarfalastugan, i början plant i björkskog men i Tarfalavagge uppför. Växtligheten blir allt kargare och till sist bara sten. I Stockholms universitets forskningsstation får vi information om den glaciärforskning mm som bedrivs där. Sen en km till Tarfallastugan.

Söndag 12/8. Vi har en lång vandring, 21 km, med rejäl stigning framför oss till Vistas Väderprognosen spår hård vind och en del regn. Vi beslutar att utnyttja reservdagen och stanna tills i morgon. Vi gör lite olika turer i omgivningen.

Måndag 13/8. Vi startar tidigt och går i sten och grus 400 meter uppför. Solen tittar fram och utsikten över Tarfalavagge och Kebnekaisemassivet ger lön för mödan. Nerför på sten till Kaskasavagge där vi lunchar. Uppför en bit igen och sedan brant ner i Vistasvagge och ca fem km i björkskogen till Vistasstugan dit vi kommer efter 21 km och 12,5 timmar. Skönt med bastu.
Kebnekaisemassivet, Tarfalavagge och Tarfalasjön

 

Vistasvagge, med Vistasstugan i fjärran

Tisdag 14/8.
Lättare vandring svagt uppför i 9 km till Nallostugan.
Nallostugan

Onsdag 15/8. Genom Sielmmavaggi till Tjäktjastugan. Kort, 9 km, men 400 meter uppför och bitvis bara sten och brant.  Några går upp på berget väster om stugan och får vackra vyer.
Sielmmavaggi

Utsikt från berget väster om Tjäktjastugan mot Alesjaure

Torsdag 16/8. Nu följer vi Kungsleden norrut till Alesjaure, 13 lättvandrade km. Halva gruppen gör en avstickare över berget Bossovaras straxt öster om leden och får vackra vyer.
Fredag 17/8. Vi fortsätter på Kungsleden norrut till Abiskojaure, 21 lättvandrade km.

Väntkuren vid Alesjaurebåtbryggan får tjäna som rastskydd

Lördag 18/8
. Eftermiddagståget är inställt pga banarbete så vi måste åka från Abisko med tåget kl 12.26. Och några ska åka bussen kl 11.10 till flygplatsen. Tidig start alltså, kl 5.45. Vi kommer till Abisko i lagom tid för en dusch och lunch innan resan hem efter en härlig vandring.