Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Fjällvandring Kvikkjokk-Saltoluokta 29 juli-5 augusti 2017

Nio deltagare med två ledare vandrade en klassisk del av Kungsleden och bodde i fjällstugor.

Vi turas om att laga middag åt alla, fyra personer var dag. Vi kompletterade ibland med lite grönt som vi plockar på fjället (fjällsyra, ängssyra, svamp bl.a.). Vi provsmakar de bär vi träffar på, kråkbär, blåbär, odon, hjortron,. Och vi tittar på och namnger de blommor och andra växter vi ser.

Lördag 29/7. Anländer till Kvikkjokk på eftermiddagen och checkar in på fjällstationen. Innan middagen gör vi en båttur i Kvikkjokksdeltat med Björn Skarstad som berättar om deltat och Kvikkjokks historia.

Söndag 30/9. Efter frukost i restaurangen går vi norrut på Kungsleden, i början i uppförsbacke. Vi går först i granskog, sen i björkskog. I Pårte blir vi nästan ensamma i 20-bäddsstugan.

Måndag 31/7. Vi har en lång vandring, 21 km, med rejäl stigning framför oss, och vi ska passa båten över Lajtavrre som går kl 17.15. Så vi startar redan halv åtta. Vi kommer upp på kalfjället och kan njuta av vyerna. Efter lunch skiner solen och vi får vacker utsikt från berget Bårddegiehjte. Nere i granskogen kommer det en intensiv men kort regnskur. Båten tar bara sju personer så vi får åkta i två omgångar innan vi vandrar ytterligare en kilometer till Aktsestugorna.

Tisdag 1/8. Molnen går lågt, det regnar och prognosen är att det ska regna hela dagen. Ingen ide att gå upp på Skierfe och ingen är sugen på en båttur till Rapadalen för en vandring där. Istället gör de flesta en vandring på leden öster ut, till bryggan vid cykelstigens slut. Där hittar vi ett vindskydd att luncha i. Letar efter växter vi inte sett tidigare. Lite uppehållsväder på tillbakavägen, innan det regnar igen. 13 km blev det.

Regndis, Rapadalen med Nammasj i fonden

Onsdag 2/8. Solen skiner, mot Skierfe, berget med klassisk utsikt över Rapadalen 600 meter nedanför. Efter 200 höjdmeter kommer vi upp på kalfjället och får utsikt, och mobiltäckning. Vi lämnar Kungsleden och går västerut mot Skierfe. Vi stannar på toppen i en timma och trekvart, äter lunch och njutet av utsikten. 18 km och ca 700 höjdmeter blev det.

På Skierfes topp med Rapadalen nedanför

Torsdag 3/8. Vandringens kortaste etapp, 9 km till bryggan i Svijnne. Vi delar upp oss i två grupper. Några går Kungsleden.  Några prövar att gå orösat med en sväng västerut över toppen på Doaresoajvve, passerar över ett snöfält och ser veckans enda isranunkel. Vi samlas vid båtbryggan för färd över Sitojaure till stugan med samma namn. Dagens kockar serverar rökt röding till förrätt, köpt av båtförararen.

Fjällfynd

Fredag 4/8. Sista dagens vandring bjuder på regnskurar, vi siktar på raststugan halvvägs för lunch. Men när vi kommer dit skiner solen. Vi tar en sista fikarast med utsikt på sluttningen ner mot Saltoluokta. Dusch, bastu och middag innan vi lägger oss i de vackra rummen. 21km idag.

Nöjda vandrare i Saltoluokta

Lördag 5/8. Båt till Kebnats och buss till Stora sjöfallet på förmiddagen och besök på naturum Lapponia. Buss mot Gällivare och tåget hem på eftermiddagen.


Lapponia naturum