Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Fjällvandring i Grövelsjötrakten 2-7 augusti 2020

Sex deltagare med en fjälledare och en fjälledare under utbildning, som turades om att leda, vandrade i Grövelsjötrakten. Det är en tältvandring, även för nybörjare. Förutom att vandra plockar vi bär, tittar på växter och naturformer.

Lördag 1/8. Anländer till Grövelsjöns fjällstation på eftermiddagen/kvällen och installerar oss i annexet. På kvällen går vi igenom veckans vandring.

Söndag 2/8. Vi gör en dagstur och åker med MS Sylöra till Sylen i Norge, i norra änden av Grövelsjön. Båtresenärerna har dispens från norska karantänsregler om vi går direkt tillbaks till Sverige. Och det gör vi, på leden. Straxt för passet tar vi av österut mot toppen på Sjøhøgda och vidare öster ut via riksröse 141A till svenska Sjöhöjden. Där har vi utsikt över sjön och fjällstationen på andra sidan dalen. En fikarast i solen i sydsluttningen innan vi ansluter till leden som vi följer till fjällstationen. 14 km.

På Sjöhöjden

Måndag 3/8. Med tält och utrustning för fem dagar går vi från fjällstationen. Upp på Jakobshöjden och rastar i lä av mobilteknikskjulet. Fortsätter norrut i i motvinden till lunchrast i hyfast lä bakom en liten kulle. Går sedan leden mot Hävlingen och tältar precis innan tältförbudet börjar. 11 km.


Redo

Tisdag 4/8. Vi går södeut till vindskyddet vid södra Särsjön där vi fikar. Sedan vidare söderut och över bron mellan Särsjöhån och Lillhån, in i Töfsingedalens nationalpark. Här finns inga markerade leder men en stig längs stranden, troligen upptrampad av fiskare (stranden ligger i nationalparken men vattnet är utanför parken och där är fiske tillåtet). Längs Särsjöns östra strand vandrar vi i gles gammal tallskog med varglav.

Varglav.JPGVarglav på död tall

Lunch vid stranden med bad. Norr om parken tar vi den steniga leden mot Slagusjön och tältar när vi kommit upp ovan trädgränsen. 12 km.

Kvällsprat

Onsdag 5/8. Vi går upp på höjden väster om leden och följer ryggen norrut med fin utsikt. Planen är att gå upp på Slaufjällets topp men regn och vind gör att vi slopar toppen och går ner mot Slagusjöns västra strand.

Vid Slagusjön
Sedan vidare till raststugan och till Storrödtjärnstugan. P.g.a regnet lunchar vi inne i stugan. Sedan går vi ca 3 km söder ut och tältar. Regnet avtar under kvällen. 10 km.

Torsdag 6/8. Dimmigt när vi går upp, men den lättar snart och det blir en solig dag.

 

 

Morgondimma

Efter en stärkande frukost startar vi, redan straxt efter ått för vi har lång väg att gå idag. Fjällfrukost
Vi startar redan straxt efter åtta, för vi har lång väg att gå idag. Först en kilometer genom skogen till leden, och sedan till Slagufjällets raststuga, även kallad Jo-Persstugan, för ett kort stopp.

Jo-Persstugan

Sedan leden söderut till bron över Storån straxt norr om Spångkojan. Lunch vid en jokk i skogen.

Uppåt

Sedan västerut 600 meter upp till Storväteshågnas topp. Sedan några km nedför till tältplatsen vid Övre Fosksjön, dit vi kommer straxt före åtta. 19 km.

 

Storvätteshågna 1204 möh

Fredag 7/8. Sista dagen följer vi leden till fjällstation i fint väder. Dusch, lunch och hemfärd, på olika sätt och tider. 6 km.