Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Fjällvandring i Abiskotrakten 6-12 augusti 2016

6-12 augusti 2016 vandrade sju deltagare med en ledare mellan fjällstugor i Abiskotrakten. Sträckorna valdes så att vi kom både björkskog och kalfjäll och två dagar med rejäl stigning för att få vackra vyer. Vädret var lite svalare än det vanligtvis är med nysnö på topparna och en snöby en morgon. Men vi hade en del sol och bara någon timmes lätt regn när vi vandrade Och i det svala vädret hade vi inte så mycket mygg.

Vi turas om att laga middag åt alla, tre personer var dag. Vi kompletterar med lite grönt som vi plockar på fjället (fjällsyra, ängssyra, rosenrot bl.a.). Vi provsmakar de bär vi träffar på, kråkbär, blåbär, odon, hjortron, ripbär. Och vi tittar på och namnger de blommor och andra växter vi ser.

Vandringen dag för dag.

Lördag 6/8. Fem deltagare anländer ca kl 14 med det försenade tåget och två med bil till Abisko fjällstation. Vi lämnar ryggsäckarna och åker linbanan upp på Noulja där vi njuter av utsikten och fikar. Ner med linbanan och sedan en vandring längs Abiskojokk och dess ravin och vidare till Torne träsks strand. Åter till fjällstationen där äter middag i restaurangen och sedan sover på vandrarhemmet Keron.Vid Abiskojokk med Abisko fjällstation

Söndag 7/8. Vi börjar med att titta på utställningen om naturen i Abisko nationalpark i Naturumet. Vandring till Abiskojaure (ca 15 km, upp 120 m, ner 0 m) på Kungsleden i björkskog, med lite duggregn av och till. Efter några kilometer lossnar sulan på en sko. Hen och ytterligare en deltagare går, utan ryggsäckar, tillbaks till bilen i Abisko, och byter till hela skor som hen har i bilen. Resten av gruppen går sakta en bit framåt och rastar tills de två kommer ifatt. I Abisko nyttjar vi bastun och dagens tre kockar lagar en god middag åt alla.

Kungsleden
Klara för start!

Måndag 8/8. Vandring till Unna Allakas (24 km, upp 230 m, ner 0 m). Vi vandrade i svag uppförslutning i björkskog de första 16-17 km, sedan på kalfjället. Vår längsta dagsetapp och vi var på väg i drygt 10 timmar. Även här bastar vi och får en god middag lagad av nästa kocklag.

Unna Allakasstugan
Redo att lämna Unna Allakasstugan

Tisdag 9/8. Vandring till Alesjaure (16 km, upp 550 m, ner 490 m). I dag bär det uppför, först en mindre backe direkt från stugan, sedan två rätt branta backar med ca 200 meters stigning var innan vi når dagens, och veckans, högsta punkt 1240 möh. Vi fick göra veckans första vad då vattnet i en jokk gick precis över kängskaften. På de högsta höjderna gick vi i moln så det längsta vyerna gick vi miste om. Men när vi kom längre ner lättade det och vi fick fin utsikt över Alesjaure mm. I Alesjaure var det väldigt många vandrare, de flesta deltagare i Fjällräven Classic. Deltagarna tältar men nyttjar butik, samlingsrum och toaletter. I vår stuga var det ”som vanligt”, men det var lång kö till toaletterna.

Unna Allakas-Alesjaure
På spången genom videsnåren

Unna Allakas-Alesjaure
Stenigt högst upp

Onsdag 10/8. Vi går på Kungsleden tillsammans med mängder av Fjällräven Classic-vandrare till Abiskojaure (21 km, upp 40 m, ner 330 m). Under natten har det regnat vid stugorna men på fjällen runt oss har det kommit nysnö, vackert. Straxt innan vi ska gå kommer det en snöby, men så småningom blir det mer och mer solsken och temperaturen stiger och vi får en fin vandringsdag.

Alesjaure med nysnö
Nysnö vid Alesjaurestugorna

Torsdag 11/8. Vandring till Kårsavagge (ca 8 km, upp 630 m, ner 430 m), veckans kortaste etapp. Men det är mycket uppför och sedan ner nästa lika mycket. Upp genom björkskogen och vidare upp på kalfjället. Innan vi går in i molnen har vi utsikt söderut mot Abiskodalen. Vi lunchar, i moln, innan vi når högsta punkten, 1140 möh. På väg ner får vi fin utsikt över Kårsavagge. Precis innan stugan gör vi veckans längsta vad, ca 50 meter. Det är 2-4 dm djupt med rätt sakta strömmande vatten, vilket medför att stenarna är beväxta med alger och därmed hala. Stugan är STF:s äldsta och minsta modell. Två rum med sex respektive fyra bäddar. Vi får sexbäddsrummet och en person sover på extramadrass på golvet och två personer delar på en av de breda undersängarna. Här finns ingen affär så middagsmaten har vi burit med oss från Abiskojaure.

Lunch i molnen
Lunch i molnen

Mot Kårsavaggestugan
Mot stugan i Kårsavagge

Fredag 12/8. Tidig start (kl 6.50) för att komma till Abisko (ca 15 km, upp 0 m, ner 320 m) i tid för att duscha och äta lunch i restaurangen innan vi klivet på nattåget hemåt kl 14.44 efter en härlig fjällvecka.

Med sällskap av renar
Sällskap med renar

Rast vid Gorsajokk
Sista rasten, vid Gorsajohka