Planerat driftunderhåll i morgon mellan kl. 9-10. Du kan då inte boka eller avboka äventyr eller bli medlem via webben. 

Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

7 tips för ett sportlov på hemmaplan

I år tillbringar många sportlovet hemmavid. En del med snö, andra utan. Oavsett finns det gott om aktiviteter att ägna sig åt. Ledaren Mikael ger tips.

1. Mörkervandra

Nu är dagarna korta, så utnyttja det! Välj en lagom lång tur du vandrat förut och följ noga markeringarna så ni inte går vilse.

–Klä er varmt och utrusta er med bra pannlampor. Turen kommer se helt annorlunda ut i mörkret än i dagsljus. Prova att släcka pannlamporna en stund när ni pausar och blicka ut på den mörka himlen. Ser ni stjärnor? Bästa slow tv som finns, säger Mikael, ledare inom Friluftsfrämjandet verksamhet Vildmarksäventyr för barn mellan 7 och uppåt.

2. Vintertälta

Med extra förberedelser är det fullt möjligt att tälta på vintern berättar Mikael.

–Kylan ställer krav på ditt tält, liggunderlag och sovsäck och på dina kläder. Tältet ska fungera för fyra säsonger, liggunderlaget och sovsäcken klara av de temperaturer som du ska tälta i. Många gillar att sova med dubbla liggunderlag på vintern. Allt har att göra med hur kallt det är.

Lägg dig aldrig frusen. Få upp värmen först genom att dansa/gympa innan ni kryper ned i sovsäckarna. Mössa, ullunderställ och varma strumpor är en bra nattuniform. En lykta eller ljusslinga är mysigt!

–Utöver bra utrustning är det viktigt med värmande mat. Tälta gärna vid en eldplats. Det är inte mycket som slår att titta på stjärnorna vid en sprakande brasa när det är kallt och mörkt.

Men ge er inte ut för långt. Det kan vara skönt att tälta nära bilen om något går fel.

3. Laga finmiddag ute

Allt smakar bättre ute och du kan samtidigt bjuda in lite fler gäster som inte kan träffas inne i pandemitider. Ta med förstärkningsplagg och drick varmt medan du lagar maten.

–Satsa på värmande rätter som grytor eller krämig pasta. Vill du göra det enkelt kan du laga allt hemma och ta med i termos. Men var inte rädd för att laga en hel måltid på plats, det är kul!

4. Baka över eld

Att baka ute kan bli hur svårt eller hur enkelt som helst.

–En variant är att köpa ett vanligt pizzakit. På plats vid elden penslar du den färdiga degen med smör och strör över socker och kanel. Rulla ihop och skär i en centimeters skivor. Ned med bullarna i en oljig stekpanna, lägg lock på för att skapa ugnseffekt. Fem minuter på varje sida räcker. Sen njut!

5. Hinderbana

Använda naturen för fartfylld lek – roligt för både stora och små i familjen.

–Välj en avgränsad plats och planera tillsammans hinderbanan. Kanske hittar ni en stock för balansgång, ett dike att hoppa över och ett stenblock att klättra på. Spring slalom mellan stenar, runda en tall och krypa under en stor tät gran.

6. Vinterbad

En aktivitet för vuxna sportlovsfirare är att vinterbada. Det ger en energikick, och forskning visar att det kan stärka immunförsvar, sänka blodtrycket och minska oro.

–Det viktiga är att du vänjer dig långsamt. Börja med korta dopp och förläng eftersom. Ett sätt att behålla värmen på är att använda neoprenhandskar och strumpor. Doppa inte huvudet förrän du har blivit en van vinterbadare, för då ökar värmeförlusten snabbare och du kan bli yr. Fokusera på din viloandning genom hela badet för att inte stressa kroppen. Av säkerhetsskäl är det bra att stanna nära stranden.

7. Samla naturreservat

Det finns runt 5 000 naturreservat i Sverige – fin, skyddsvärd, och ofta lättillgänglig natur.

–Du kommer bli överraskad över hur mycket som finns bara runt hörnet! Det går lätt att hitta information om naturreservat nära dig på Länsstyrelsens webbsida.

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning