Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

7 naturäventyr att fylla höstlovet med

Letar du efter roliga saker att göra på höstlovet? Med perfekta lektemperaturer och växlande färger är hösten är en fantastisk tid att upptäcka naturen på. Friluftsfrämjandets ledare Linnea Edmark ger dig en hel verktygslåda med riktigt roliga naturäventyr och tipsar om allt du behöver ha med dig för ett äventyr i höstfukten.

Borta i skogsdungen väntar en mängd fantastiska äventyr! Från en skogspromenad till en heldagsskattjakt finns det en hel värld att upptäcka. Med rätt packad ryggsäck, glatt humör och några så knep så kommer man långt. Jag brukar tillexempel alltid att ta med mig en liten värmekudde som jag fäster på mobilen med en gummisnodd. Då minskar jag risken för att mobilen laddar ur i kylan.

I väskan finns alltid vatten så det räcker till alla som är med och två liggunderlag. Jag tycker de funkar bättre än sittunderlag såhär dags. Lätta att packa ned, med rum för många att sitta på är det dessutom enkelt att ställa en ryggsäck på dem eller be någon stå med en fot på hörnet så de inte förvinner i höstvindarna. Dessutom tenderar alla mina bajspåsar som är till för hunden att bli mycket väl använda för svamp eller annat fins som jag hittar i skogen.

Ta alltid med dig ut:

a a a
Varm dryck – fyll på med lite värme om det är kyligt ute
Mat och fika – se till att energinivån alltid är på topp!
Extra strumpor och vantar – man vet aldrig var en dold vattenpöl befinner sig
Mobiltelefon – Studera platsen på kartan innan ni går ut, så du vet ungefär vart du ska och kan ringa på hjälp ifall ni går vilse. Mobilen är dessutom toppen om ni stöter på en fågel ni undrar över
Svamppåse – du vet aldrig vad som finns i naturen. Kanske springer man på lite svamp eller bär att ta med hem
Skräppåse – hittar du skräp som ligger i naturen – plocka upp det och släng det när du kommer hem.

Först och främst – Visselpipan.

Vid varje besök i naturen finns det alltid en risk att någon går vilse. Ta med er visselpipor ut till alla som är med. Prata sedan igenom vad ni gör om någon kommer bort från föräldern eller resten av gruppen –stanna kvar på platsen, håll dig varm och blås i visselpipan tills någon hittar dig.

1. Gå på riktig skattjakt

Googla på ”geocaching”, ladda med appen och läs på om reglerna. Runtomkring där du bor finns det nämligen små skatter nedgrävda. Dessa är registrerade på en karta i appen och du har chansen att hitta dem. Bestäm er för en skatt för dagen – packa ryggan, dra på er kängorna och ta er iväg. Det blir ett äventyr för alla som är med! Den riktiga skatten ni hittar är en låda med innehåll som ska lämnas kvar till nästa geocachare – så ett hett tips är att ta med sig ett ”riktigt” pris ut som får öppnas när ni hittar skatten. Kanske ett extra gott mellanmål eller en skattletar-hatt.

2. Åk på ett cykeläventyr!

Att cykla är ett nervkittlande, fartfyllt och himlans roligt äventyr. Ta med cykeln till skogen och cykla en tur – eller ännu bättre, ta med den till en cykeltur med Friluftsfrämjandet. Hitta ett mountainbike-äventyr i närheten av där du bor. På nybörjarcyklingar brukar det gå bra med en stadig cykel. Ledarparen tar er längs roliga stigar och lär er teknikerna för att cykla över rötter och ned för branta stenar.

3. Bygg en koja

Finns det något bättre än att bygga en koja? Tänka sig hur många olika skapelser som träder fram med några grenar och stor fantasi! Samla pinnar i olika storlekar och sätt igång. Börja med att lägga större pinnar eller nedfallna grenar mot ett träd med en lågt utskjutande gren. Lägg sedan över mindre pinnar. Om du hittar nedfallna grenar med mycket barr på, så  skyddar det bra mot vinden. Vips har ni inte bara byggt en koja, ni har ett utmärkt vindskydd att äta mellis i! Kom ihåg att allemansrätten låter oss plocka allting som är dött på marken – men inte skada eller bryta av det som lever.

4. Gör en reflexvandring

När mörkret faller på blir naturen till en ännu mer spännande upptäcktsplats! Medan solen fortfarande skiner kan ni markera ut en stig med reflexer. Sätt fast på träd och stenar med lagom avstånd från varandra längs vägen. När det sedan blivit riktigt mörkt ute utforskar ni reflexspåret med hjälp av ficklampor. En pirrig vandring som kanske avslutas vid en liten skatt, lite stjärnskådning eller middagsmys vid vindskyddet.

5. Ta med naturen hem!

Naturen är den största pyssellådan av alla. Höstens vackra löv och naturens frukter triggar kreativiteten hos såväl barn som vuxna. Gå ut på en långpromenad i en skogsdunge och ta med er en bra kasse att bära pysselmaterial tillbaka med. Kastanjer, kvistar, kottar, lingon, nypon och sköra men strålande höstlöv. Kom ihåg att allemansrätten låter oss plocka allting som är dött på marken – men inte skada eller bryta av det som lever. Väl hemma kan ni göra en upptäckarhylla med de finaste sakerna ni hittade, göra kastanjespindlar eller varför inte ett vackert draperi av kottar på hamparep?

6. Följ ett träd

Att göra en egen naturruta att följa och utforska under en längre tid brukar vara populärt bland barnen – och det är plättlätt! Välj en plats som ni kan besöka ofta. Den bör vara ungefär 10x10 meter så att ni får med mycket olika saker att utforska. Gärna ett område med stenar, olika träd, buskar, lav, mossor, växter och en massa småkryp. Varje gång ni besöker er naturruta så ska ni med kroppens alla sinnen försöka utforska platsen så gott det går. Vad är det som luktar? Hur känns marken, är den kall eller varm? Är det några fåglar som kvittrar? Vad ser vi för färger i naturen? För att hjälpas åt att minnas kan ni ta några fotografier, så att ni sedan kan jämföra när ni kommer tillbaka nästa gång.

7. Häng med på äventyr med Friluftsfrämjandet!

I alla Sveriges skogar kryllar det av barn som är ute på aktiviteter med Friluftsfrämjandet – äventyr som jag och mina ledarkollegor planerar och håller i. Mitt bästa höstlovstips är att kolla i äventyrshanteraren efter roliga äventyr. Kanske finns det någon grottutforskardag i närheten eller en strövargrupp som ska bygga trefotingar eller lära sig tälja barkbåtar? Vi brukar ha äventyrliga familjen hos oss – då följer hela familjer med ut på äventyr tillsammans. Det brukar alltid vara fantastiskt roligt!

Linnea Edmark

Ledare, vildmarksäventyr

Vilken skillnad vill du göra med ditt ledarskap?

Jag vill hjälpa familjer och andra vuxna att ta med sig barn och ungdomar ut i naturen, av så många olika anledningar. Gemenskapen, relationerna, rörelseglädjen, nyfikenheten, tryggheten, lugnet och stoltheten över att kunna, våga och klara av att vistas i naturen på ett ansvarsfullt sätt. Livet ska vara ett äventyr för barn och jag vill visa att det äventyret finns där barnen finns, inte bara ”någon annanstans” dit vi vuxna ofta vill åka.

Ditt nästa steg som ledare, hur ser det ut?

Jag ser framemot att börja utbilda våra barnledare inom "Anpassat ledarskap" för att i ett första skede öka kunskapen kring vad vi kan göra för att inkludera och välkomna fler barn i våra verksamheter. I ett nästa skede ser jag framför mig att sprida denna kunskap även till de som leder våra vuxna deltagare.

Vilka 3 prylar kan du inte vara utan i naturen?

Min Power Houdini-tröja, min thermos och ett sittunderlag. Dessa tre följer ofta med, året runt.

Ta del av det roliga!

Som medlem får du en prenumeration av populära magasinet friluftsliv, attraktiva medlemserbjudanden, försäkring i samband med aktiviteter och mycket mer! Att vara medlem kostar mindre än en krona per dag!

Bli medlem

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning.

Familj

Mer familjeinspiration