Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

3 tips när du åker längdskidor med barn

Att åka skidor på längden är ett enkelt sätt att vinteräventyra med sina barn. Följ våra tips så ökar chansen för succé i spåret eller skogen.

1: Gör er åktur till ett äventyr 

Skidåkning för barn är glädje och lekfullhet. För de flesta barn blir skidåkning i ett spår utan direkt mål lätt tråkigt och det blir lite gnälligt. För att undvika det, gör åkturen till ett äventyr! Sikta in er på stugan i skogen dit ni åker och tar en fika. Åk utanför spåret i naturliga terrängen där gupp och ojämnheter gör skidfärden till ett äventyr eller varför inte stanna upp och leka en lek med skidor på fötterna? 

2: Ta med matsäck

En termos med varm choklad, lite russin, några nötter eller varför inte godis gör skidturen genast positivare. En paus för att fylla på energin gör att alla håller humöret på topp.

3: Klä er rätt

Det är en mycket roligare upplevelse i skidspåret om du slipper vara för varm eller kall. Genom att klä sig efter lager-på-lager principen blir det enklare att hålla rätt temperatur och klä av och på dig efter vad som känns bra just i stunden. Undvik att ha bomull närmast huden. Välj underställ och strumpor i ull eller syntet, eller en blandning av dessa så transporteras fukten bort och du slipper bli blöt och kall. 

Lär ditt barn att åka längdskidor 

Att åka längdskidor är som sagt fantastiskt roligt och det bästa av allt är att det kan göras över i princip hela landet. Har du dessutom mindre barn som behöver lära sig att åka skidor, har du många roliga dagar framför dig. Nedan hittar du några bra tips som du kan använda när du ska lära ditt barn att åka längdskidor! 

Visa istället för att prata

När det kommer till mindre barn så kan de inte ta emot instruktioner på samma sätt som vuxna. Att bara ge barnet muntliga instruktioner och försöka förklara hur man använder stavarna, placerar skidorna och liknande är alltså ingen bra idé.

Självklart är det bra att prata med ditt barn, men många gånger så lär de sig bäst genom att ha roligt och försöka lära sig själv. Precis som när de skulle lära sig att gå. Genom att som förälder också vara med i skidspåret och fysiskt visa hur man gör underlättar också lärandet då barn är väldigt bra på att härma det man själv gör.

Lär dem hela processen

För vissa barn går det väldigt fort att lära sig längdskidåkning, medan andra kan behöva längre tid på sig. Oavsett vilket är det en bra idé att lära dem hela processen – från början till slut. Följande ordning brukar vara optimal:

  • Börja med att lära ditt barn hur man tar av och på sig utrustningen helt själv.
  • Därefter bör de lära sig att ramla lite försiktigt på stället och resa sig upp igen, vilket är viktigt att veta om senare i skidspåret.

Nästa steg är att bekanta dem med skidorna och stavarna, vilket de kan göra genom att trampa runt på stället, gå fram och tillbaka, samt åt sidorna.

  • När de väl är bekväma med utrustningen kan de pröva sig fram med att åka skidor på plan mark. Något som bör göras både med och utan stavar.
  • De flesta barn känner sig nu tillräckligt bekväma för att våga testa att åka utför och uppför.
  • Nu är de nästan fullfjädrade åkare, men glöm inte att även lära dem att svänga.
  • Sist men inte minst bör du lära ditt barn att åka i omväxlande terräng. 

Vi hoppas nu att du har gott om inspiration för att ge dig ut i skidspåret tillsammans med hela familjen.

Hitta snöäventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning.

Hitta snöäventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning.