Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Roliga utomhusaktiviteter

Letar du efter utomhusaktivitet? Då har du kommit helt rätt. Här hittar du aktiviteter, inspiration och guider för att hjälp dig och dina barn att komma ut i naturen.

Tre aktiviteter i skogen med barn

Barn kan självklart vara med på många utomhusaktiviteter för vuxna såsom vandring, skridskoåkning etc. För att locka barn att komma ut i naturen kan det däremot vara en bra idé att förbereda något att se framemot, till exempel roliga utelekar för barn. Olika aktiviteter i skogen med barn passar olika bra beroende på barnens ålder och hur många man är som är med. Just de här utomhusaktiviteterna passar extra bra för skola men funkar också om man bara är med några kompisar.

Lek 1 - Simon säger

Utmaningen är att göra som Simon säger, inte som Simon gör. Om Simon t ex säger ”sätt er” men ställer sig på ett ben så blir utmaningen att följa vad han sagt istället för att också ställa sig på ett ben. 

Lek 2 - Hittaleken

Till leken behövs ett antal lappar, en per deltagare. På varje lapp skrivs ett föremål som man tror kan finnas i området. Sedan blandas lapparna och alla barn får varsin lapp med ett föremål att hitta. Nu delas alla upp i två lag och tävlar nu om att vara först med att hitta alla föremålen som står på ens lappar. 

Lek 3 - Kurragömma

Alla gömmer sig utom en person som sedan ska försöka hitta resten av gänget. Kort och gott en rolig lek som underhållit barn under många år.

Utomhusaktiviteter för vuxna och barn tillsammans

Utomhuslekarna som vi föreslagit hittills är roliga för barn att leka tillsammans; helst i lite större grupper. Men om man är ute i skogen med familjen så finns det också en hel del roliga aktiviteter att hitta på. Många gånger kan lek och skoj i naturen vara bland bästa sättet att umgås med barnen på; särskilt idag med vårt ständiga stillasittande framför skärmar.

Lek 1 - Barkbåtstävling

Barkbåtstävling är ett exempel på en jätterolig utomhusaktivitet att leka med barnen. Det är inte så komplicerat; man hittar varsin barkbit och om man vill så kan man tälja dem så att de får ”perfekt passform”. Det är viktigt att ta bark som redan ligger på marken och inte från träden. Barken skyddar träden och håller de friska så lär istället barnen tidigt att värna om naturen.  

Lek 2 - Lägereld och grilla under skogsvandring

Hur mysigt det är att göra upp en lägereld och grilla under en skogsvandring säger väl sig självt. Detta är en chans att stärka familjebanden på ett av de mest naturliga och självklara sätten som vi människor känner till. Det är något speciellt med att sitta tillsammans framför elden och prata om allt mellan himmel och jord och du kommer garanterat inte ångra att du tog initiativ till det efteråt.

Lek 3 - Kvällstur med pannlampa

När mörkret fallit in blir det ofta tyst och stilla i naturen. När skogen sover så kan en ”miniutflykt” från campingplatsen med pannlampa vara en fantastisk upplevelse för barn.

Ta del av det roliga!

Som medlem får du en prenumeration av populära magasinet friluftsliv, attraktiva medlemserbjudanden, försäkring i samband med aktiviteter och mycket mer! Att vara medlem kostar mindre än en krona per dag! Bli medlem

Hitta äventyr för barn

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning.

Skogsmulle och skogens värld

Hitta fler tips