Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Klär oss med hjärta, turglädje och 100 år av erfarenhet

I snart fem år har Bergans of Norway varit Friluftsfrämjandets partner och klätt oss i vår blå ledarkollektion. Utrustning som ska låta oss fokusera på att njuta av friluftslivet och ge våra medlemmar en underbar naturupplevelse.

Precis som Friluftsfrämjandet har Bergans rötter i äventyr sedan hundra år tillbaka – Ole F. Bergan uppfann och patenterade den första ramryggsäcken redan 1908. Vid den tiden var Friluftsfrämjandet tonåring och började på allvar ta ut fler i naturen med nya skidinstruktörer för barn och ordnade turer för skolungdomar. Bergans utrustade vid ungefär samma tid Amundsen som var först till Sydpolen och långt senare också Hillary på hans förstabestigning av Mount Everest. Idag utrustar de oss i Friluftsfrämjandet för både små som stora äventyr – på fjället, i skogen och på vattnet, med en bred kollektion byggd efter tusentals äventyrs erfarenhet. Att få ut fler människor i naturen är vårt gemensamma mål, för folkhälsa och livsglädje – eller som Bergans säger – äkta turglädje – för alla. Kalle Grahn är marknadschef på Bergans i Sverige och tycker att partnerskapet känns naturligt.

–  Vi drivs av samma värderingar, vi båda älskar naturen och har den som gemensam förutsättning för att finnas. Vi vill att folk ska vara utomhus, njuta av naturen och uppleva turglädje. Idag och i framtiden. Att med Friluftsfrämjandet hjälpa till att sänka barriärerna till friluftslivet är något som ligger oss väldigt varmt om hjärtat, säger Kalle.

När Friluftsfrämjandets föddes 1892 var det just kärleken till skidåkningen och viljan att öka folkhälsan och livsglädjen hos befolkningen som var startskottet – vi satte Sverige på skidor. Samma mål finns kvar idag – men vid dess sida också ett minst lika starkt uppdrag om en tillgänglig och hållbar friluftsmiljö. Att naturen mår bra och att vi kan ta hand om den är en förutsättning för hela friluftslivet. Här jobbar friluftsbranschen hårt för att vara en del av lösningen, så även Bergans.

–  För att säkerställa att den natur som vi har även finns kvar för kommande generationer har vi skärpt våra insatser för miljön, både inom företaget och utanför. Precis som många inom branschen har vi en bit kvar, men i år är vi extra stolta över att precis ha lanserat världens mest hållbara skidkollektion, Stranda, säger Kalle.

Det som gör kollektionen så hållbar är bland annat en ny metod för färgning av textilier, genom ett svenskt företag som heter We are Spin Dye. Här färgas den återvunna polyestern inte i färgbad som vid traditionell textilfärgning utan redan som fiber. Det reducerar åtgången av energi, vatten och kemikalier avsevärt. I kombination med återvunnet dun är detta plagg som till 100% kan återvinnas. 

–  När man väljer plagg för friluftsliv och skidåkning är det vettigt att fundera över vad som står på prislappen, förutsatt att man har den marginalen. Idag mer än någonsin tidigare så avspeglar prislappen just ett ansvar för miljö, hållbarhet, transporter och sådana saker som löner och arbetsförhållanden i fabrikerna där plaggen tillverkas. Naturen är en förutsättning för ett meningsfullt friluftsliv. Bergans jobbar därför aktivt för att göra minsta möjliga avtryck på miljön, avslutar Kalle.

Bra produkter har ett långt liv – så tröttnar du på dina, se till att de skapar glädje för någon annan. Som en del i hållbarhetsarbetet har Bergans bland annat infört Byt med Bergans på Friluftsfrämjandets ledarveckor. Där skapas möjlgheter till att produkter får ett nytt liv, oavsett märke. 

Så här underhåller du dina ledarkläder.