Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2022-01-10)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

 • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
 • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Spelet om allemansrätten – upptäck mer!

Här hittar du den långa versionen av svaren på frågorna i Spelet om allemansrätten. När vi skapade spelet behövde vi korta ner svaren på frågorna för att de skulle få plats på spelkorten. Här är svaren längre, och mer utvecklade. I en del fall är svaret verkligen kort och enkelt, och då är svaret samma som på spelkortet.

 1. Hur länge får du tälta utan att fråga om lov, förutsätt att du inte stör markägaren eller andra boende i närheten?

  Någon eller några nätter om ni är några få personer, dvs en kort tid. Det vanliga påståendet om en enda natt har inte stöd i lagen. Brottsbalken säger bara att man inte får hindra markägaren att nyttja sin mark, t. ex. inte vara i vägen för arbete i skogen. Är ni däremot en större grupp eller vill stanna längre än några nätter, behöver man fråga markägaren om lov.

 2. Får du göra upp en eld för att grilla korv på annans mark?

  Ja, men inte på en berghäll och bara om du kan förhindra att elden sprider sig. Självklart får du inte heller göra upp eld om det är eldningsförbud.

 3. Får du elda var du vill i skogen?

  Nej, inte på en berghäll. Och du måste kunna hindra att elden sprider sig. Självklart får du inte heller göra upp eld om det råder eldningsförbud.

 4. Får du ta näver eller bryta grenar från levande träd för att göra upp eld?

  Nej – du får inte göra det oavsett vad du ska ha det till.

 5. Får en skolklass gå ut och tälta en natt i skogen var som helst?

  Nej, fråga markägaren om lov först. Om inte annat behöver man hitta ett sätt så att alla kan kissa och bajsa utan att störa markägaren.

 6. Gäller allemansrätten även utländska turister och flyktingar?

  Ja, den gäller alla som befinner sig i Sverige, oavsett medborgarskap.

 7. Får du ta en genväg över en gårdsplan om det är närmaste vägen från parkeringen till vandringsleden?

  Nej, du får inte störa de som bor i huset. Kom ihåg: inte störa, inte förstöra!

 8. Får du passera nära ett hus om du tror att de som bor i huset är bortresta?

  Nej, du kan inte vara säker på att det inte bor någon där. Det är fortfarande förbjudet att gå så nära ett hus att man riskerar att störa de som bor där. Hemfriden är viktig. Även om de boende är tillfälligt bortresta ska de inte behöva acceptera att någon annan rör sig på deras tomt.

 9. Får du passera nära ett hus om det är en sommarstuga som är tydligt igenbommad?

  Ja, om det är uppenbart att ingen bor där. Det viktiga är att du inte stör någon.

 10. Får du gå över en jättestor tomt där huset bara skymtar långt bort?

  Ja, faktiskt. Det viktiga är att du inte stör någon. Det går bra att passera om du är så långt borta från hus och trädgård att det är uppenbart att du inte stör. Enligt lagen räknas tomten som området närmast huset där det bor någon, oavsett om det finns staket, skyltar eller annan markering.

 11. Jag har ett hus på landet och hela fastigheten är på 20 hektar (=ca 40 fotbollsplaner). Jag har markerat området i terrängen eftersom jag anser att alltihop utgör min tomt. Då slipper jag väl objudna besökare?

  Nej, det gör du inte. Det är bara förbjudet att gå nära huset. Enligt lagen är tomten området närmast huset där de boende har rätt till hemfrid. Går det att passera så att du rimligtvis inte stör de boende, så är det tillåtet oavsett om ägaren kallar ett mycket större område för tomt.

 12. Om jag har ett stängsel eller staket runt min jättestora tomt, så får väl ingen gå in där? Man får väl inte hoppa över staket?

  Jo, det får man, om man inte stör eller förstör.

 13. Får du köra av vägen och parkera din fyrhjuling intill badstranden?

  Nej, det är förbjudet att köra motorfordon i terräng.

 14. Får markägaren köra sin fyrhjuling genom skogen?

  Ja, men bara om hen behöver det för sitt jord- eller skogsbruk. Alltså inte för att t.ex. köra ner till sjön för ett kvällsdopp.

 15. Får du snedda över en åker för att komma snabbare till midsommarfesten?

  Nej, det är omöjligt att göra det utan att skada grödan som växer där. Midsommar är ju en tid på året då den håller på att växa.

 16. Får du snedda över en åker för att komma snabbare till kräftskivan?

  Ja, om grödan är skördad. Då är det tillåtet att gå på stubben. Men håll utkik för att i dagens moderna lantbruk kan det finnas växande gröda på åkern både sent på hösten (i en stubbåker) och på våren. En häst kan trampa sönder det som växer där även på hösten. Om du vill rida över en stubbåker eller äng på hösten bör du därför fråga markägaren först.

 17. Får du rida överallt på annans mark?

  Nej, inte nära ett hus eller i planterad skog, eller om hästen trampar sönder stigen. Med planterad skog menar vi skog som nyligen har planterats, där plantorna är på väg att växa upp. De kan skadas av hästens tramp.

 18. Får en markägare förbjuda ridning på enskild väg?

  Ja, om hen har fått tillstånd av kommunen att sätta upp en skylt med "förbud mot ridning". Annars gäller samma regler för att rida som för att cykla, åka längdskidor och vandra. Men eftersom hästar är tunga djur, särskilt med en ryttare på ryggen, blir risken att skada marken större vid ridning. Det ställer högre krav på att ryttaren visar hänsyn.

 19. Om soptunnan vid rastplatsen är full, får du lägga din plastpåse med skräp bredvid?

  Nej, du måste ta med dig skräpet. Djur luktar sig snabbt till sopor och kan sprida ut skräpet i området omkring rastplatsen.

 20. Vad gör du om du måste bajsa i skogen?

  Gräver en grop, uträttar mina behov i den, lägger toapapperet där, och täcker över med jord, fuktiga vissna löv eller annat. Sånt innehåller många nedbrytande smådjur och bakterier. Toapapper är gjort för att kunna lösas upp i fukt och bryts ner lika snabbt som bajset. I och med att du täcker över, blir bajset heller ingen flugmagnet.

 21. Får du plocka vilka blommor du vill till midsommarbuketten?

  Nej, inte de som är fridlysta. Många blommor har blivit fridlysta på grund av att ha plockats alltför intensivt.

 22. Får en markägare förbjuda hundar på sin mark?

  Nej, inte om hunden håller sig nära dig och kommer när du ropar. Vår och sommar bör hunden ha koppel för att inte störa alla nya djurungar som finns i naturen då. I olika områden, naturreservat och nationalparker finns olika regler för hundar och du behöver själv ta reda på vad som gäller.

 23. Får du ta in din hund i en hage med djur som betar?

  Nej, eftersom djuren kan bli skrämda. Kom ihåg – inte störa, inte förstöra.

 24. Får du lägga till med din kajak vid någon annans brygga?

  Ja, tillfälligt, om ägaren inte behöver bryggan just då och den inte ligger vid en tomt. Men om ägaren kommer, och hävdar att hen behöver använda bryggan, måste du ge dig av direkt.

 25. Får du sätta dig och fika i en hage om det finns tamdjur där, som kor, får, hästar eller getter?

  Ja, om du inte stör eller stressar djuren, och självklart inte lämnar kvar matrester eller skräp. Du får inte heller mata djuren. Då finns risk att djuren smittas av sjukdomar.

 26. Får jag tälta i en hage om djur betar där?

  Ja, men du får inte mata eller störa djuren, inte heller lämna kvar matrester eller skräp.

 27. Gäller allemansrätten på samma sätt i naturreservat och nationalparker som utanför?

  Nej, där finns speciella regler och du måste själv ta reda på vad som gäller.

 28. Får du cykla i skogen?

  Ja, men kom ihåg – inte störa, inte förstöra.

 29. Får du plocka svamp där någon jagar?

  Ja, men du får inte hindra jakten. Det är rimligt att du håller dig undan när jakten är som mest intensiv, t. ex. första veckan i älgjakten.

 30. Får du plocka äpplen från ett träd på en ödetomt i skogen?

  Ja. Om det är uppenbart att det verkligen är en ödetomt, t. ex. för att det inte finns något hus kvar. Då räknas området som "skog och mark" och där får man plocka.

 31. Får du bada precis var som helst?

  Nej, inte på någon annans tomt. Kom ihåg: inte störa – inte förstöra! Men med det undantaget är det fritt fram överallt.

 32. Är verkligen allemansrätten flera hundra år gammal?

  Ordet myntades på 1940-talet, men rätten fanns redan på 1200-talet. Allemansrätten baseras på en flera hundra år gammal sedvana (rättighet) att kunna vandra mellan gårdar och tillfälligt övernatta.

 33. Får du plocka bär till försäljning på annans mark?

  Ja, lagen gör ingen skillnad om du plockar till dig själv eller till försäljning.

 34. Du har 15 kompisar som du tänker skicka ut för att plocka lingon som ni sedan ska sälja i ett stånd på torget. Får du göra det utan tillstånd från markägaren?

  Ja, men kom ihåg – inte störa, inte förstöra! Det finns ingen gräns för hur många som får plocka samtidigt. Men ni måste organisera er så, att marken inte skadas eller markägaren störs.

 35. Din familj ska bygga en liten stenmur. Får ni plocka stenarna på annans mark?

  Nej, ni måste kolla med markägaren först, annars kan det vara ett brott. Lagen är otydlig, men många och stora stenar är troligtvis inte tillåtet att ta utan tillstånd.

 36. Sist vi var på stranden tog min kompis med ett tiotal vackra småstenar hem. Men i efterhand har jag funderat över om vi verkligen fick ta dem?

  Ja, men i vissa naturreservat är det förbjudet. Det måste du ta reda på själv.

 37. Får en markägare hindra någon från att plocka bär eller svamp på hens mark?

  Nej. Även om bär och svamp anses tillhöra markägaren innan de är plockade, har inte markägaren rätt att hindra någon från att plocka dem. Och när de väl är plockade, tillhör de plockaren.

 38. Är det förbjudet att plocka ekollon och hasselnötter utan markägarens tillstånd?

  Ja, det står uppräknat i Brottsbalken tillsammans med bokollon och kåda. Men om du plockar några få är det troligen inte straffbart, eftersom de inte har någon ekonomisk betydelse idag. Men kom ihåg att inte skada buskar eller träd – inte störa, inte förstöra!

 39. Varför är det förbjudet att plocka ekollon och hasselnötter utan markägarens tillstånd?

  Det är en lag från 1700-talet. Förr hade ollon och nötter ett ekonomiskt värde för markägaren och det är det som Brottsbalken skyddar. Idag är det inte så, och därför är det troligen inte straffbart om du bara plockar några få.

 40. Kan det vara förbjudet att spela hög musik på badstranden?

  Ja, det kan vara förargelseväckande beteende eller ofredande. Ofredande gäller om det är nära ett bostadshus.

 41. Får en markägare spärra av en badplats med staket?

  Nej, inte om badplatsen ligger utanför hens tomt.

 42. Kan du hamna i fängelse om du skräpar ner?

  Ja, böter eller fängelse i högst två år.

 43. Är det förbjudet att slänga cigarrettfimpar i skogen?

  Ja. Dessutom kan det starta en skogsbrand! Att slänga fimpar räknas som nedskräpning och det är alltid förbjudet. Om du råkar orsaka en skogsbrand kan du hållas ansvarig för det. Även en släckt fimp innehåller giftiga ämnen som skadar djur och växter.

 44. Får du använda engångsgrill när det råder eldningsförbud?

  Nej, då är all öppen eld förbjuden. För stormkök, trangiakök och gaskök i naturen kan olika regler gälla vid olika typer av eldningsförbud, och du måste själv ta reda på vad som gäller.

 45. Får du åka skridskor på isen intill ett hus som ligger nära stranden?

  Ja, men respektera de som äger huset. Kom ihåg – inte störa, inte förstöra!

 46. Får du samla fågelägg?

  Nej, det räknas som jakt.

 47. Får du samla äggskal som du kan hitta på marken?

  Ja. Det finns ju inget levande kvar i äggskalen, när fågelungen har kläckts.

 48. Får du bygga en egen mountainbike-led, med hopp och andra utmaningar, enligt allemansrätten?

  Nej, du får absolut inte göra några ingrepp i naturen utan att markägaren har godkänt det.

 49. Du kommer cyklande i skogen och möter en ryttare till häst. Vad är bästa sättet att förbereda ryttaren på möte?

  Bromsa och få kontakt med ryttaren.

 50. Finns det olika regler för olika typer av cyklar i allemansrätten?

  Nej, förutom elcyklar – de räknas som motorfordon som är förbjudet att köra i terräng.

aktuella frågor och projekt