Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-09-22)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Naturparkour

Upptäck naturen genom parkour. Prova dig fram, utmana din kreativitet och hitta nya vägar i skogen! Naturparkour är en ny gren i Friluftsfrämjandet som bygger på rörelseglädje och gemenskap. Det är precis vad det låter som – parkour ute i naturen. I det treåriga projektet Naturparkour som avslutas sista februari 2019, möter vi ungdomars behov och vidgar den traditionella bilden av friluftsliv. Efter projekttiden fortsätter Naturparkour som ordinarie verksamhet inom Friluftsfrämjandet.

Med Naturparkour, som en del av ett tillgängligt och inkluderande friluftsliv, kan vi bygga broar mellan urbana aktiviteter och friluftslivet. Ambitionen är att genom projektet bättre möta barn och ungdomar som idag inte identifierar sig med friluftslivets traditionella verksamhet. Syftet med projektet är att stärka mångfalden inom Friluftsfrämjandet genom ett glädjefyllt möte med vår natur. Läs mer om Naturparkour här.

Inom projektets ramar har vi skapat en Naturparkourledarutbildning med tillhörande utbildningsmaterial så att alla lokalavdelningar som vill bedriva parkour med naturen som arena kan göra det. Under projekttiden har vi dessutom på utvalda lokalavdelningar tillsammans med ungdomar byggt multifunktionella spontanidrottsanläggningar som lämpar sig för naturparkour och annan spontanidrott. Parkerna kom att utgöra en attraktiv mötesplats för unga och var en naturlig inkörsport till friluftsliv och nya träningsformer. Detta ökar möjligheterna till en hälsosam livsstil, grupptillhörighet och tillgång till naturen som livsrum.

Projektet finansieras av Arvsfonden och pågår t.o.m sista februari 2019 - därefter övergår Naturparkour till ordinarie verksamhet i Friluftsfrämjandet.

Naturparkour - vad är det?

Parkour handlar om att förflytta sig från punkt A till punkt B på ett så snabbt, kontrollerat och effektivt sätt som möjligt. Grundfilosofin inom parkour är att se varje hinder som en möjlighet till utveckling. Parkour innehåller rörelsetekniker att ta sig över, under och förbi det som kommer i ens väg. Att hela tiden hitta nya vägar att ta sig fram får en att se på sin omgivning med nya ögon. Ett synsätt som går att applicera på alla delar av livet. 

I Parkour tränas både tekniker för att ta sig förbi hinder och övningar för att sätta sin fysiska och mentala styrka på prov. Vi kallar det Naturparkour för att vill vi synliggöra naturen som arena för den populära träningsformen och inspirera fler till att byta den urbana miljön mot naturen.

I filmen nedan får ni ett smakprov på vad Naturparkour kan vara när man har tränat ett bra tag. Det finns mycket mera att hitta på vår Youtubekanal, både instruktionsfilmer, dokumentation av projektet och intervjuer med lokalavdelningar som startat upp Naturparkour som aktivitet.

Hitta naturparkouräventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning.

aktuella frågor och projekt